Ysaye – Berceuse voor viool en strijkorkest

Als kleine jongen kreeg de Belg Eugène Ysaye  (1858-1931) muzieklessen van zijn vader, deze was dirigent in Luik. In die stad voltooide Eugène ook zijn muziekstudie aan het conservatorium. Later verhuisde hij naar Brussel en volgde lessen bij ondermeer Henri Vieuxtemps (1820 – 1881). Later werd hij aan het Brusselse conservatorium hoofdvakleraar viool.

Behalve violist werd Ysaye ook dirigent en componist. Als violist maakte hij concertreizen met de vermaarde Russische pianist Anton Rubinstein. In Parijs maakte hij kennis met vrijwel alle bekende musici waaronder zijn tijdgenoten Franck, Saint-Saëns, Fauré en Debussy. Van deze componisten zette hij werken op zijn repertoire. Ook nam Ysaye het op voor de eigentijdse Belgische muziek. Ysaye wordt als een van de grootste violisten van zijn tijd beschouwd. In zijn geboorteplaats Luik werd door zijn toedoen de violistenschool tot grote hoogte gebracht. Als blijvende herinnering aan de violist werd in 1937 de Internationale muziekwedstrijd Eugène Ysaye georganiseerd, later omgedoopt in de Muziekwedstrijd koningin Elisabeth.

Als componist heeft Ysaye tientallen vioolcomposities op zijn naam staan, waaronder de Paganini variaties en het ontroerende Berceuse voor viool en strijkorkest in f mineur opus 20 (ook wel Wiegenlied voor de middag genoemd). Het hoofdthema uit dit werk heeft alles van een zigeunermelodie. De meeste van Ysaye’s composities zijn voor viool geschreven en kennen een romantische inslag. Van de uitvoerende solisten wordt een behoorlijke dosis virtuositeit verwacht bij het uitvoeren van Ysaye’s werken.

YSAYE BERCEUSE VOOR VIOOL EN STRIJKERS NUMMER 479