Brubeck Dave – Bio

Dave Brubeck (1920 – 2012) was een Amerikaans jazzpianist en componist. Op zijn 18ebegon hij een studie als dierenarts maar werd toch aangeraden om een conservatoriumopleiding te volgen. De eerste pianolessen ontving hij van zijn moeder. Ook speelde hij cello.

Brubeck studeerde compositie bij Darius Milhaud en korte tijd bij Arnold Schönberg. In 1944 toerde hij met een band door Europa voor het ondersteunen van soldaten. In 1951 richtte hij met saxofonist Paul Desmond het Dave Brubeck Quartet op. Het meest bekende nummer van het kwartet is Take Five, een nummer dat in 1959 door Paul Desmond werd gecomponeerd. De 5/4 maatsoort is het opvallend in het nummer. Slagwerker Joe Morello heeft met een uitgebreide drumsolo een bijzonder aandeel. Take Five verscheen op het album Time Out waar eveneens een ander op vallend nummer op stond Blue Rondo à la Turk.

Behalve Jazz schreef Brubeck ook muziek voor ballet, oratoria, tv-series en symfonische werken. Buiten zijn eigen band om speelde hij o.a. met Louis Armstrong en Gerry Mulligan. Brubeck werd 92 jaar en stond nog op hoge leeftijd op het toneel, soms met zijn zonen Darius, Chris, Dan en Matthew.

Brubeck behoorde tot s werelds grootste jazzmusici. In de jaren 50 was hij een van de grondleggers van de cool jazz, zoals gespeeld aan de westkust van de VS, als reactie op de bebop. Zijn muziek, de aanzet voor de moderne jazz, kenmerkt zich door het gebruik van onregelmatige maatsoorten. Van de eerste plaat die uitkwam Jazz Goes to College uit 1954 werden 100.000 exemplaren verkocht. In 1967 viel het kwartet uiteen en begon Brubeck aan een solocarrière. Hij speelde bij de top in 1988 tussen president Reagan en Sovjetleider Gorbatsjov. Als 83-jarige trad hij op tijdens het North Sea Jazz Festival in Den Haag.

Veel beluisterde Brubeck-nummers: Take Five – Blue Rondo a la Turk –  Strange Meadow Lark – Koto Song – Everybody’s Jumping – Bossa Nova USA – Theme from Mr. Broadway – Besame Mucho – Pick Up Sticks – Stardust – La Paloma Azul – Weep No More – You Go to My Head – Bluette – Bicycle Built for Two

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

BRUBECK BIO NUMMER930