Reger – Oeuvre

Max Reger was een Duits componist die leefde van 1873 tot 1916. Zijn vader, een onderwijzer en amateurmusicus, leerde hem reeds op zijn vijfde muziektheorie en gaf hem orgel en pianoles. Als 12-jarige werd hij organist van de Stadskerk St. Michael. Een volwassen muziekstudie volgde hij bij Hugo Rieman aan de Hochschule für Musik in Wiesbaden. De jaren 90 van de 19e eeuw waren ongelukkig: ziekte, depressie en alcoholverslaving.

Reger verhuisde in 1901 naar München. Hij raakte bevriend met organist Karl Straube die de complexiteit van zijn orgelwerken aankon. Reger, zelf katholiek huwde met een protestants meisje Hij begon bekendheid te krijgen als pianist en componist en kon zo een gezin onderhouden. Als componist stond hij onder invloed van Bach, Beethoven, Schumann en Brahms. Regelmatig uitgevoerde werken zijn de Hiller Variaties 1907, Böcklkin suite uit 1913 en Mozart Variaties uit 1914. In hetzelfde jaar ontstond zijn (onafgemaakte) tweedelige Requiem en later het Requiem Seele, vergiss sie nicht uit 1915.

In 1907 verhuist het gezin Reger naar Leipzig. Max wordt professor aan de universiteit en wordt een internationaal beroemd dirigent en concertpianist. Zijn alcoholverslaving deed hem in 1914 in een kuuroord belanden. In 1915 overleed hij in een hotelkamer, hij was toen 43 jaar.

Zijn orgelmuziek werd beïnvloed door Bach en Liszt. Reger schreef meer dan 150 orgelwerken. In het tijdvak van de hoog romantiek dat werd gedomineerd door Franse orgelmeesters was Reger vrijwel de enige Duitse componist die voor dit instrument schreef.

 

Een selectie van Regers Orgelwerken:

Variationen über Ein feste Burg ist unser Gott    –    Freu dich sehr, o meine Seele   –   Wie schön leucht’t uns der Morgenstern   –  Straf mich nicht in deinem Zorn   –   Alle Menschen müssen sterben   –   Wachet auf, ruft uns die Stimme   –  Hallelujah! Gott zu loben  –   Zwölf stücke für orgel   –   Introduction, Passacaglia & Fugue   –    Choralpräludien   –  30 Kleine Choralpräludien   –   Sieben stücke für orgel

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

REGER OEUVRE NUMMER929