Cherubini – Strijkkwartet

Luigi Cherubini werd in 1760 geboren in Florence, hij overleed in 1842 in Parijs. Cherubini was een wonderkind. Zijn vader was klavecinist. Rond zijn 10e had hij al verschillende composities op zijn naam staan. Hij studeerde aan de conservatoria van Bologna en Milaan. Aanvankelijk componeerde Cherubini opera’s. In deze hoedanigheid reisde hij langs operahuizen in Turijn, Londen en Parijs. Vanaf zijn 26e jaar zou hij in de Franse hoofdstad verblijven. Als een soort hof componist schreef hij voor Napoleon patriottische werken.

Behalve grootschalige werken als Opera’s, Missen, en zijn vermaarde Requiem (c mineur) schreef Cherubini een viertal strijkkwartetten en een strijkkwintet. Cheribuni viel zeer in de smaak bij collega’s als Beethoven, Schumann, Brahms., en zijn vriend Chopin. Op 62 jarige leeftijd werd hij directeur van het Parijse Conservatorium. Op 81 jarige leeftijd overleed de componist en werd begraven op het beroemde Parijse kerkhof Père-Lachaise

Van de zes strijkkwartetten die Cherubini componeerde wordt Strijkkwartet 1 in Es (1814) als een meesterwerk betiteld. Behalve Strijkkwartet 1 worden nog dikwijls uitgevoerd de nrs 3 in d mineur (1834) en 4 in E (1835). Het Strijkkwintet in e mineur voor twee violen, altviool en twee cello’s wordt eveneens beschouwd als een eerste klas werk.

De Franse schilder Auguste Dominique Ingres (1780 – 1867), een vriend van Cherubini, vereeuwigde de componist in het inmiddels beroemde schilderij Le compositeur Cherubini et la Muse de la poésie lyrique (1842).

CHERUBINI STRIJKKWARTET IN ES NUMMER 723