Cimarosa – Il matrimonio segreto

Domenico Cimarosa (1749 – 1801) was zoon van een bouwvakker uit de omgeving van Napels. Als kind kreeg Domenico muziekles van de dorpsorganist. Op 12 jarige leeftijd was hij rijp voor het conservatorium.

Cimarosa werd een veelbelovend operacomponist, hij schreef er een zestigtal. Zowel aankomend keizer Leopold in Wenen als Catharina de Grote in Rusland waren fans van Cimarosa. Catharina benoemde hem zelfs tot maestro van haar kapel, dat was in 1787. Enkele jaren later benoemde keizer Leopold hem tot zijn hof componist.

In Wenen componeerde hij zijn meesterwerk, de opera Il matrimonio segreto (Het geheime huwelijk) De eerste opvoering (1792), in het Burgtheater was een doorslaand succes. Een half jaar achtereen, zonder onderbreking, stond het komische muziekdrama op het programma. Het schijnt dat de uitvoeringen van de opera meer succes hadden dan de gelijktijdige concerten van tijdgenoot Mozart (1756 – 1791)  

De rijke koopman Geronimo heeft het hoog in zijn bol. Hij wil toetreden tot de adel en besluit zijn twee dochters te koppelen aan lieden van stand. Er is echter een groot probleem, dochter Carolina is reeds getrouwd met een bediende van de koopman. Vanwege het standsverschil wordt dit huwelijk verzwegen. Haar zus Elisetta krijgt aandacht van een graaf, doch als deze Carolina in het vizier krijgt doet hij er alles aan om de gehuwde vrouw aan de haak te slaan.

CIMAROSA HET GEHEIME HUWELIJK NUMMER 783