Cimarosa – Hoboconcert

Domenico Cimarosa werd in 1749 geboren in Napels, hij stierf op 52 jarige leeftijd in Venetië. Zijn ouders waren arm, zij stuurde hem naar een klooster, waar hij zijn eerste muziekonderricht ontving. De organist van het klooster ontdekte zijn talent en stoomde hem klaar voor een muziekvakopleiding.

Zijn eerste publicatie was een opera, hij zou er zeker nog 80 schrijven, waaronder zijn meesterwerk uit 1792, de komische opera Il matrimonio segreto (Het geheime huwelijk). Het is niet verwonderlijk dat hij de geschiedenis is ingegaan als opera componist.

Cimarosa werkte enkele jaren als kapelmeester in Sint-Petersburg voor het Theater van de Hermitage. Daar componeerde hij het Requiem in g mineur. Vervolgens reisde hij in 1792 naar Wenen om daar hof componist te worden onder keizer Leopold. Terug in Napels werd hij om politieke redenen – hij was sympathisant van Napoleon Bonaparte – gevangen genomen.

Behalve zijn uitgebreide opera-oeuvre componeerde Cimarosa een flink aantal klaviersonates. Uit deze muziekvorm is in 1949 het beroemde en zeer melodieuze Hoboconcert in c mineur ontstaan. De Australische componist Arthur Benjamin gebruikte enkele klaviersonates voor de totstandkoming van dit concert.

Andere werken: Trompetconcert, Pianoconcert, Concert voor 2 fluiten.

CIMAROSA HOBOCONCERT NUMMER 764

 

Nota bene

Het schijnt dat deze Napolitaanse componist met meer dan 60 opera’s op zijn naam in zijn tijd meer gewaardeerd werd dan zijn tijdgenoot Wolfgang Amadeus Mozart met name tijdens de uitvoeringen van zijn meest uitgevoerde werk Il Matrimonio Segreto.

De Weense keizer Leopold had zo genoten van de première van de opera dat hij zowel het orkest als de zangers een diner aanbood. Wel vroeg de keizer om een toegift: Nogmaals een uitvoering van de gehele opera.