Cornelius – Oeuvre

Peter Cornelius (1824 – 1874) was een Duits componist en acteur. Aanvankelijk was hij lid van een theatergroep maar besloot – hij was toen twintig – muziek te gaan studeren. Behalve muziekstudent en componist was hij werkzaam als muziekrecensent. Zijn studie- en werkplek was Berlijn. Daar verscheen ook zijn Stabat Mater (1849).

Op dertigjarige leeftijd vertrok hij naar Weimar en sloot zich aan bij de aanhangers van pianovirtuoos Franz Liszt (1811 – 1886). Ook ontmoette hij Hector Berlioz (1803 – 1869). Behalve dat Cornelius liederen en kerkmuziek schreef, werkte hij aan zijn opera Der Barbier von Bagdad (1858), waar hij tijdens de première weinig furore meemaakte. Thans wordt de opera als een belangrijk muziekstuk ervaren. Het libretto was van Cornelius zelf.

In 1859 verhuisde hij naar Wenen en sloot zich aan bij de kring rond afgod Richard Wagner (1813 – 1883). Weer later, in München werd hij orkestrepetitor bij deze componist.

Men beschouwt Cornelius in de eerste plaats als een belangrijk componist van liederen (waaronder de liedcyclus Weihnachtslieder opus 8) en kerkmuziek waaronder een indrukwekkend Requiem.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

CORNELIUS OEUVRE NUMMER 736