Grieg – Strijkkwartet

De Noor Edvard Grieg (1843 – 1907) is het meest bekend van zijn toneelmuziek bij het drama Peer Gynt van de schrijver Ibsen. Een ander groots werk is zijn Pianoconcert in a mineur.

Grieg kreeg een muzikale opvoeding. Moeder had piano en zang gestudeerd en vader, broer en zussen waren eveneens muzikaal begaafd. Na zijn conservatoriumopleiding in Leipzig trouwde hij met een professioneel zangeres. Voor zijn vrouw zou Grieg later tal van liederen componeren. Het was de beroemde pianovirtuoos Franz Liszt die Grieg aanmoedigde om vooral te blijven componeren. Liszt toonde veel lof over Griegs Pianoconcert.

Grieg heeft tijdens zijn leven gewerkt aan 3 strijkkwartetten. Eén is zoek geraakt en een ander bleef onvoltooid. In de zomer van 1877 lukte het de 34 jarige componist om een juweel van een kwartet te schrijven, het Strijkkwartet in g mineur. Het kwartet heeft soms de klank van een compleet strijkorkest. Het typisch Scandinavische geluid is duidelijk te horen. Men beschouwt het Strijkkwartet als overgang van de romantiek naar het moderne tijdvak. Niemand minder dan Claude Debussy liet zich inspireren door het kwartet. Van Grieg wordt terecht gezegd dat hij op zijn best is in zijn kleinschalige instrumentale werken, alsmede zijn liederen.

Grieg was 34 jaar oud toen hij het Strijkkwartet schreef. Hij componeerde het in zijn zelfgemaakte componeerhuisje tijdens een huwelijkscrises. Het krachtige hoofdthema heeft de componist ontleend aan een lied van hem zelf: Spillemaend (fiedelaars). De tekst (Ibsen) handelt over een man die gescheiden is van zijn geliefde. Op een avond aan een meer fantaseert hij hoe een watergeest de liefde bij hem terugbrengt.

GRIEG STRIJKKWARTET NUMMER 742