Glass – The Perfect American

Philip Glass werd in 1937 geboren in de Amerikaanse stad Baltimore. Als jongen speelde hij dwarsfluit. Hij studeerde wiskunde en filosofie aan de universiteit van Chicago. Zijn interesse voor abstracte muziek brachten hem naar de Julliard School of Music in New York, dat was in 1962. Vervolgens nam hij in Parijs compositielessen bij Nadia Boulanger.

Als componist liet hij tijdelijk de traditionele klassieke muziek qua harmonie, tempo en melodie los. Hij begon muziekstukken te creëren in een monotone en repetitieve stijl: minimal music. In 1975 werd zijn opera Einstein on the Beach een wereldwijd succes. Voor zijn filmmuziek ontving hij verschillende Oscars. Glass werkte eveneens samen met popmusici, zoals David Bowie.

In opdracht van Teatro Real Madrid en National Opera London componeerde Glass in 2012 de opera The Perfect American. De componist schreef het stuk naar aanleiding van de roman Der König von Amerika van Peter Stephan Jungk, met daarin de laatste drie maanden van het leven van Walt Disney. Deze wordt onder meer afgeschilderd als een vrouwenhater en antisemiet. In The Perfect American wordt Disney omschreven als een kind van zijn tijd met zeer conservatieve ideeën. Het tweedelige spektakel stuk stond in 2013 tijdens de première in Madrid onder leiding van Dennis Russell Davies.

De opera begint met een nachtmerrie van Disney (bas-bariton) in een ziekenhuisbed. (Dokter tenor, zuster mezzosopraan). De doodzieke filmmaker is bang dat zijn imperium instort als hij gestorven is. Miljarden kennen zijn Mickey Mouse en andere creaties. Hij denkt terug aan zijn leven en vergelijkt zichzelf met Henry Ford, president Lincoln (Bas) en Edison. Ook kunstenaar Andy Warhol, die een portret van hem wil maken passeert de revue. Dan ontmoet hij, terwijl hij wordt opgenomen op de intensive care, een medepatiënt (jongenssopraan). Deze hemelt hem op en noemt hem zelfs een god. Walt Disney zal sterven aan longkanker.

INSTRUMENTATIE Piccolo, 2 fluiten, 2 hobo’s (2e verdubbeling Engelse hoorn), 2 klarinetten in bes, contrabasklarinet (verdubbeling basklarinet), 2 fagotten 4 hoorns in F, 3 trompetten in C, 2 trombones, bas, trombone, tuba, pauken , Percussie (5 spelers): Klokkenspel, Xylofoon, Marimba, Driehoek, Aambeeld, Castagnetten, Shaker, Rammelaar, Tamboerijn, Houten blok, Tempelblokken, Cimbaal, Hangend bekken, Tamtam, Snare Drum, Tom-toms, Tenor Drum, Bass Drum , Grote basdrum; Celesta (verdubbeld elektrisch toetsenbord met klavecimbelgeluid), piano, harp, elektrische bas, strijkers

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

GLASS THE PERFECT AMERICAN NUMMER900

Nota bene

In de The Perfect American wordt Walt Disney afgeschilderd als een persoon met zeer conservatieve ideeën.
Wat nauwelijks aan de orde komt was zijn liefde voor de klassieke muziek. Diverse meesterwerken ondersteunden zijn animatiefilms, waaronder de film Fantasia uit 1940.
In Fantasia passeren de volgende composities de revue:

Tovenaarsleerling - Paul Dukas
Nacht op de kale berg - Moessorgski
Sacre du Printemps - Stravinsky
Toccata en fuga - J.S. Bach
Notenkraker - Tsjaikovski
Symfonie 6 Pastorale - Beethoven
Ave Maria - Schubert