Glass – Space ship (Einstein on the beach)

De Amerikaanse componist Philip Glass werd in 1937 geboren in Baltimore. De jonge Glass studeerde aanvankelijk wiskunde en filosofie maar besloot toch componist te worden. Hij schreef zich in aan de Juilliard School of Music te New York. In Parijs nam hij lessen bij de componisten Darius Milhaud (1892-1974) en Lili Boulanger (1893-1981). Ook verbleef hij geruime tijd in India. Daar werkte hij samen met de bekende sitarspeler en componist Ravi Shankar (1920 – 2012). Glass werd één van de toonaangevende figuren van de minimal music.

Om Philip Glass kun je tegenwoordig niet meer heen, of je nu van zijn muziek houdt of niet. Hij en de zijnen hebben voor ongelooflijke verschuivingen gezorgd in de westerse klassieke muziek. Kenmerken van zijn muziek, die hij veelal voor zijn eigen ensemble componeerde zijn het oneindig herhalen van eenvoudige melodische en ritmische motiefjes tegenover veelal onveranderde harmonieën, de plotseling afbrekende frases en de start van nieuwe motiefjes en harmonieën. Het geheel doet zeer statisch aan. Twee andere minimalisten zijn Terry Riley en Steve Reich. Glass heeft zijn bewonderaars in klassieke kringen, maar ook in de popmuziek en schilderkunst. Verschillende popmuzikanten, waaronder David Bowie, Brian Eno, en David Byrne (Talking Heads) lieten zich beïnvloeden door zijn muziek.

Een duidelijk voorbeeld van Glass zijn minimal music is te beluisteren in Space Ship uit zijn opera Einstein on the beach (première 1976). Het betreft hier een groot theaterwerk dat eigenlijk weinig met de natuurkundige Albert Einstein (1879 – 1955) en stranden te maken heeft, maar wel fascinerende muziek oplevert. De titel is gebaseerd op een foto van Einstein op het strand. De opera duurt 5 uur zonder pauze.

GLASS SPACE SHIP (EINSTEIN ON THE BEACH) NUMMER 485

 

 

 

Nota bene

Geboren uit Russisch-Joods emigrantengezin.

Vader runde een platenzaak en promootte nieuwe moderne opnames. Klanten die ontevreden waren over hun keuzes, konden de platen terugbrengen. Zoon Philip luisterde dagelijks naar de moderne klassieken. Hij verdiende zakgeld als verhuizer, loodgieter en taxichauffeur.

De platenzaak ontwikkelde zich tot een bron van moderne muziek in Baltimore.

Tussen zijn favoriete moderne componisten als Bartok, Hindemith, Sjostakovitsj en Schönberg roemde hij tevens Franz Schubert.

Als 15-jarige werd hij wiskundestudent aan de universiteit, later muziekstudent aan de Juilliard School te New York.