Meyerbeer – Les Huguenots

Giacomo Meyerbeer werd in 1791 in Berlijn geboren als Jakob Liebmann Meyer Beer. Hij was de zoon van een welgestelde joodse bankiersfamilie. Hij stierf in 1864 in Parijs. Meyerbeer leek voorbestemd om pianist te worden. Als zevenjarig wonderkind trad hij voor het eerst op als solist met een pianoconcert van zijn idool Mozart. Na een periode in Berlijn te hebben doorgebracht, vertrok hij naar Italië om daar de operakunst te bestuderen.

Het gevolg was dat hij zijn pianistenloopbaan afbrak om componist te worden. Uiteindelijk vond hij zijn vaste standplaats in Parijs. In Frankrijk werd hij een van de vertegenwoordigers van de Grand Opera (grootschalige opera’s inclusief balletten). Zowel zijn instrumentatie kunst als zijn muziek voor massakoren waren bronnen van inspiratie voor latere opera grootheden als Wagner en Verdi. Componisten die zich ergerden aan zijn werkwijze waren o.a. Mendelssohn en Schumann.

Les Huguenots uit 1836 is een grand opera met veel spektakel en een omvangrijke bezetting. Vanwege deze grootse opzet wordt het werk daarom niet vaak uitgevoerd. Het verhaal speelt zich af in het Parijs van de 16e eeuw. Het thema is vrede, oorlog en moord tussen protestanten en katholieken. Het verhaal eindigt als een vader zijn eigen dochter vermoordt.

Hoogtepunten uit het bijna vier uur durende spektakelstuk: Benedictions des poignards, O ciel! Ou courez-vous.

MEYERBEER LES HUGUENOTS NUMMER 484