Glass – Vioolconcert

De Amerikaan Phillip Glass (1937)behoort tot een van de belangrijkste hedendaagse klassieke componisten. Zijn meeste muziek wordt tot de minimal music gerekend. Glass studeerde dwarsfluit en keyboard. Hij was onder meer muziekstudent aan de Julliard School in New York. Later zou hij les nemen bij de muziekpedagoge Nina Boulanger in Parijs. Hij raakte geïnspireerd door de Indiase muziek van sitarvirtuoos Ravi Shankar (1920 – 2012). Glass componeert filmmuziek, theatermuziek, kamermuziek en muziek voor symfonieorkest. Zijn eerste opera Einstein on the Beach uit 1975 werd een wereldwijd succes. Glass won verschillende Oscars, met name voor zijn filmmuziek. Hij werkte eveneens met popmusici als Paul Simon en David Bowie.

Glass componeerde twee Vioolconcerten. In 1987 verscheen zijn Vioolconcert 1. In 2009 ontstond Vioolconcert 2. Glass droeg het werk op aan zijn overleden vader. Met name violist Gideon Kremer (1947) heeft bijgedragen tot de successen van deze Vioolconcerten. Het alom geprezen Vioolconcert 1 met het felle dansachtige derde deel duurt een klein half uur. Het werd al snel een van Glass’ meest bewonderde werken.

Vioolconcert 2 werd opgedragen aan de beroemde violist Robert Duffie. Het concert kreeg als subtitel American Four Seasons. De luisteraar dient zelf uit te maken om welk jaargetijde het gaat. Glass geeft de verschillende delen geen titels. (!?) Het werk is geschreven voor viool, orkest en synthesizer of viool, strijkers en synthesizer. Het zeer virtuoze concert duurt ca 20 minuten.

Glass was de vijftig reeds gepasseerd toen hij zijn Symfonie 1 componeerde (gebasseerd op thema’s van David Bowie). Inmiddels is zijn oeuvre uitgebreid met maar liefst 11 symfonieën.

GLASS VIOOLCONCERT NUMMER 796