Rachmaninov – De klokken

Serge Rachmaninov was een Russisch componist en pianist. Hij werd in 1873 geboren in Novgorod en stierf in 1943 in Beverly Hills. Hij behoorde tot de belangrijkste pianisten van zijn tijd. Enkele topwerken als componist zijn: Pianoconcerten, Symfonie 2, Paganini Variaties, Symfonische dansen en de Vepsers. Als student aan het conservatorium componeerde hij de beroemde Prelude in cis.

De koorsymfonie De klokken werd in 1913 opgedragen aan dirigent Willem Mengelberg van het Amsterdamse Concertgebouworkest en aan zijn mentor Tsjaikovski (1840 – 1893). Het werk is ontstaan naar aanleiding van het gedicht The Bells van Edgar Allan Poe.

Rachmaninov noemde De klokken ooit zijn beste werk. Net als zijn symfonie 2 en symfonische dansen maak je kennis met een allround componist. Zijn grote voorganger Tsjaikovski en mentor op het conservatorium van Moskou, had al voorspeld dat de toen 16-jarige Serge Rachmaninov een grootheid zou worden. De klokken is een hommage aan Tsjaikovski geworden.

Deel 1 opent met twinkelende belletjes, fluiten, pizzicato strijkers, celesta, getemd koper en een cellosolo dit alles voorstellende de geboorte en vreugde van het jonge leven.

Deel 2, de huwelijksklokken. Voorstellende warmte en liefde met volle strijkersklanken en een zingende sopraan.

Deel 3. Is van geheel andere orde. Na klokgelui klinkt een alarmbel welke gevaar voorspelt. Lage instrumenten en slagwerk alsmede een koor zorgen voor massaliteit.

Deel 4. Een bas-solo, voorafgegaan door een klagende althobo kondigt de dood van een bekende aan. Het koor zingt een Slavisch kerkgezang. Een doodsklok klinkt. De stilte van het graf volgt.

Al met al verfijnde muziek, vrede, lieflijkheid en doodsangst wisselen elkaar af. Met in de finale het dies irae-motief uit de gregoriaanse dodenmis.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

RACHMANINOV DE KLOKKEN NUMMER899