Donizetti – La fille du régiment

Gaetano Donizetti (1797 tot 1848) was een Italiaans operacomponist, geboren in Bergamo. Zijn grote voorbeeld was Rossini (1792 – 1868). Donizetti componeerde ruim zeventig opera’s, waaronder de inmiddels beroemde Anna Bolena, Lucia di Lammermoor, L’elisir d’amore, Don Pasquale en La fille du régiment.

La fille du régiment (De dochter van het regiment) is een komische opera in twee bedrijven op een Frans libretto uit 1840. Een eerste uitvoering was in de Parijse Opera-Comique. De opera zou snel een succes worden, al waren de eerste uitvoeringen niet volmaakt (de openingsavond was een regelrechte ramp), zo schreef muziekcriticus Hector Berlioz. Verder schreef hij spottend dat het leek alsof de Italiaan met zijn opera-invasie de Franse operahuizen aan het veroveren was…

Het succes van La fille du régiment was mede te danken aan de aria Ah! Mes amis, quel jour de fête! Met daarin een achttal hoge c’s voor de tenor. De aria kreeg als bijnaam Mount Everest! In 1972 brak tenor Luciano Pavarotti er mee door.

In het jaar 1908 waren er meer dan 1000 uitvoeringen in Parijs geweest. Ook in Amerika stak men de opera alle lof toe. In Italië was men minder enthousiast, pas na 1928 begon daar de opera bekend te worden.

Het verhaal gaat over het jonge weesmeisje Marie opgevoed door een legerregiment als mascotte en begint op het moment van haar eerste liefde. Er ontstaan echter problemen ​​wanneer haar ware identiteit wordt ontdekt. Met geweldige aria’s waaronder de show tenoraria Ah! Mes amis.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

DONIZETTI LA FILLE DU REGIMENT NUMMER 898