Stravinsky – Jeu de cartes

De Russisch Amerikaans componist en dirigent Igor Stravinsky leefde van 1882 tot 1971. Hij wordt de belangrijkste componist van de 20e eeuw genoemd. Zijn meest spraakmakende werk is het ballet Le Sacre du printemps dat in mei 1913 in Parijs haar première beleefde. Vrijwel alle muziekvormen waren aan hem besteed. Van Soloconcerten tot Opera, en Muziektheater tot Balletmuziek. Van zijn Balletmuziek noemen we: Petroeska, De vuurvogel, Pulcinella, Les Noces, en Jeu de cartes.

Het ballet Jeu des Cartes werd midden jaren 30 gecomponeerd en beleefde haar première in 1937 door het American Ballet in New York. De componist zelf stond voor het orkest. Het libretto is ook deels van hem. Men rekent het ballet tot Stravinsky’s neoklassieke periode. Het idee om het ballet te baseren op een spelletje poker kwam bij Stravinsky op in augustus 1936.

De hoofdpersoon is de bedrieglijke Joker die zichzelf onverslaanbaar maakt vanwege zijn vermogen om in elke kaart te veranderen. Jeu de cartes laat zien dat kaarten met een hoge speelwaarde, net als mensen op een hoge positie, weleens kunnen worden verslagen door de eenvoudige, lagere kaarten. Gezien de onheilspellende toestand van de internationale politiek heeft de muziek misschien de subtekst van het goede dat het kwade overwint in zich, zoals weergegeven door de Joker.

De dansers, verkleed als speelkaarten dansen voor de op de achtergrond geplaatste pokertafel.

Het ballet duurt circa 25 minuten en bestaat uit drie delen, door de componist aangeduid met gift of deal. Stravinsky schreef boven een grillige snelle choreografie een onstuimige wild ritmische partituur. Elk deel opent met dezelfde muziek dat opvallende gelijkenissen met Beethoven’s 5e symfonie vertoont. Verder worden fragmenten aangehaald van Johann Strauss, Ravel, Delibes en Tsjaikovski en van de componist zelf.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

STRAVINSKY JEU DE CARTES NUMMER 897