Stravinsky – Psalmen Symfonie

De grote componist Igor Stravinsky (1882-1971) groeide op toen Brahms en Tsjaikovski nog leefden. Stravinsky werkte samen met balletmeester Serge Diaghilev en met Pablo Picasso, de kunstschilder die de decors maakte voor Stravinsky’s beroemde balletten. Toen Stravinsky jazzconcerten bijwoonde raakte hij daar danig van onder de indruk. In zijn latere werken zou de jazz ook grote invloed hebben. Verder maakte Stravinsky kennis met de rock ’n roll van Elvis en consorten, en was hij getuige van de massahysterie rond de Britse popgroep The Beatles.

Stravinsky behoort ongetwijfeld tot de grootste componisten van de twintigste eeuw. Zijn eerste leermeester was Nicolai Rimski-Korsakov. Aan hem droeg hij een van zijn eerste werken op, Chant funèbre uit 1908. Het werk was jarenlang vermist totdat het in 2015 in Sint-Petersburg weer boven water kwam. Stravinsky’s eerste wereldsucces was het ballet De Vuurvogel uit 1910 dat in Parijs in première ging. Na zijn heftige beginperiode, waar vooral het toenmalige muziekschandaal de Sacre du Printemps het meeste opviel, keerde de componist terug naar simpeler muziekvormen, kleinere ensembles en naar de muziek uit het verre verleden.

De Psalmen symfonie voor koor en orkest uit 1930 van de in Rusland geboren Stravinsky is meer een groot koorwerk dan een symfonie. Het werk bestaat uit drie delen en de teksten werden door Stravinsky uit de Latijnse bijbelvertaling (Vergaat) gehaald. Deel één en deel twee behandelen de psalmen 38, 39 en 40. Deel drie bestaat geheel uit psalm 150. Het werk is het hoogtepunt uit Stravinsky’s neoklassieke periode waarin hij teruggrijpt naar klanken van de oude meesters. Velen verbazen zich erover dat de componist van het bijna heidense Sacre du printemps (1913) ook zo’n schitterend ingetogen religieus werk kon schrijven.

De volledige titel van het werk is: Á la gloire de Dieu. Het werd opgedragen aan het Boston Symfonieorkest. De eerste uitvoering vond plaats in Brussel onder leiding van dirigent Ernest Ansermet.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

STRAVINSKY PSALMENSYMFONIE NUMMER 112