Stravinsky – Pulcinella

Igor Stravinsky (1882-1971) was één van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. Hij was de zoon van een operazanger. Als student aan de universiteit leerde hij de componist Rimski-Korsakov (1844 – 1908) kennen. In 1905 studeerde hij af als jurist. Een toga heeft hij nimmer gedragen. Stravinsky was kosmopoliet. Behalve in Rusland woonde hij in Zwitserland, Frankrijk en tot zijn dood in Amerika. Hij ligt begraven in Venetië. Stravinsky werkte samen met de kunstenaars Pablo Picasso (1881 – 1973) en balletmeester Serge Diaghilev (1872 – 1929). Zijn meest spraakmakende werk is Le Sacre du printemps uit 1913. Voor het ballet Pulcinella ontwierp Pablo Picasso de kostuums en decors.

Nadat men muziek van de componist Giovanni Pergolesi (1710-1736) had gevonden, werd Igor Stravinsky door Diaghilev gevraagd de stukken muzikaal om te zetten tot een ballet met Pulcinella als centrale rol. Pulcinella is de traditionele held van het Napelse volkstheater en is één van de oudste typetjes van de Italiaanse commedia dell’arte. Het is een grappig en listig figuur met een wit kostuum, een punthoed en een zwart half masker. Het figuur Pulcinella kan eveneens een vrouw zijn.

Er bestaan twee versies van het werk: een compleet ballet met zang(!) uit 1920. Jaren later maakte de componist een orkestsuite van het ballet. Deze suite valt op door de kleine bezetting, iets dat we van Stravinsky niet altijd gewend waren. Men noemt het wel een stijlrevolutie in  Stravinsky’s oeuvre. De prachtige thematiek van beide werken is natuurlijk mede te danken aan Pergolesi. De suite duurt ongeveer 35 minuten.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

STRAVINSKY PULCINELLA NUMMER 124