Strauss – Don Quixote  

De Duitser Richard Strauss (1864 – 1949) was een componist die zich dikwijls bezighield met het componeren van programmamuziek (muziek waarin een verhaal, gedicht, schilderij e.d. te horen is). Vaak nam Strauss een historisch beroemd persoon in gedachten waar hij zijn inspiratie op kon botvieren. Zo schreef hij muziek op de avonturen van Don Quixote, Don Juan en Tijl Uilenspiegel.

In 1897 componeerde Strauss het symfonische gedicht Don Quixote naar de roman van de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes (1547 – 1616). Het boek wordt beschouwd als de eerste moderne roman. Behalve Richard Strauss lieten ook andere componisten zich inspireren op het verhaal van Don Quixote en zijn knecht: Henri Purcell, George Philipp Telemann, Felix Mendelssohn, Manuel de Falla e.a. Zo ontstonden er o.a. een ballet, een opera en symfonisch gedicht.

Het verhaal vertelt over de dolende ridder Don Quixote die met zijn knecht Sancho Panza het onrecht in de wereld wil bestrijden. De componist beeldt zijn muziek uit in een tiental fragmenten. Voor de luisteraar is het verhaal muzikaal goed te volgen. Het stuk, geschreven voor een uitgebreid symfonieorkest, duurt ongeveer 45 minuten.

De hoofdpersoon Don Quixote wordt uitgebeeld door de cello, zijn knecht Cervantes door de altviool. De mooie vrouw Dulcinea wordt uitgebeeld door de hobo.

  1. Reizen. Gevecht met windmolen
  2. Blatende schapen
  3. De ridder Don Quixote
  4. Processie
  5. Droom Dulcinea
  6. Op zoek naar Dulcinea
  7. Op het paard
  8. Boottocht
  9. De monniken
  10. Gevecht en Dood

STRAUSS R DON QUIXOTE NUMMER 702