Brahms – Klarinetkwintet

Johannes Brahms (1833 – 1896) werd in Hamburg geboren maar sleet zijn leven in Wenen. Brahms wordt als laatste grote componist van de romantische school genoemd. De modernisten zoals Liszt en Wagner hadden weinig goede woorden over voor de behoudende componist. Wel had hij medestanders als Mendelssohn en Schumann. Veel uitgevoerde werken van Brahms zijn Deutsches Requiem, Altrapsodie, 4 Symfonieën, Hongaarse Dansen, Vioolconcert, Pianoconcerten, Liederen en Kamermuziek. Je kunt Brahms een allround componist noemen (al schreef hij bijvoorbeeld geen opera’s).

Vijf jaar voor zijn dood, in 1891, had Brahms de klarinettist Richard Mühlfeld leren kennen. De componist was zeer onder de indruk van het spel en de toon van de klarinettist. Brahms componeerde vervolgens een aantal werken met de klarinet in de hoofdrol: Klarinet Trio voor Klarinet cello en piano, Sonates voor klarinet en piano en het fabuleuze Klarinetkwintet in b mineur opus 115 voor klarinet, 2 violen, altviool en cello. Hij componeerde het meesterwerk in slechts 4 weken.

Het melancholieke Klarinetkwintet van Brahms wordt als een van de hoogtepunten uit de kamermuziekliteratuur genoemd en doet volgens kenners niets onder van het beroemde Klarinetkwintet KV 581 van Mozart. (Honderd jaar eerder had ook Mozart zijn Klarinetkwintet voor een vermaard klarinettist geschreven, Anton Sadler.)

Behalve Brahms en Mozart schreven de componisten Von Weber, Krommer, Glazoenov en Reicha eveneens klarinetkwintetten.

BRAHMS KLARINETKWINTET NUMMER 145