Chopin – Cellosonate

Frédéric Chopin werd in 1810 in het Poolse Zelazowa Wola geboren en stierf in 1849 in Parijs. Hij wordt beschouwd als de grootste componist die Polen heeft voortgebracht en hoort in het rijtje thuis van belangrijkste componisten uit de muziekgeschiedenis. Behalve pianovirtuoos was hij componist van hoofdzakelijk pianomuziek met elementen van Poolse invloeden. Behalve twee Pianoconcerten schreef hij voor pianosolo vormen als de Sonate, Wals, Nocturne, Ballade, Etude en Prelude. De muziek van Chopin maakt deel van de romantiek.

Als twintigjarig pianovirtuoos vertrok hij naar het buitenland. In Parijs gaf hij concerten en gaf pianoles. Hij liet zich inschrijven als Frans staatsburger. Zeker 10 jaar hield hij een relatie met de schrijfster George Sand.

Tegen het einde van zijn leven componeerde Chopin de Cellosonate in g mineur opus 65, dat was in de jaren 1846 – 1847. Het componeren van de grote vierdelige Cellosonate ging hem niet gemakkelijk af. Het koste hem 2 jaar om het werk te voltooien. De pianist in hart en nieren was niet gewend voor een ander instrument te schrijven. Zelf beweerde hij: Ik gooi mijn Cellosonate in een hoek en pak het weer op… Tegenwoordig is de Cellosonate met het beroemde Largo stevig verankerd in de celloliteratuur. In Chopins tijd werd de ‘sombere’ en voor die tijd moderne sonate matig enthousiast ontvangen.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

CHOPIN CELLOSONATE NUMMER 994