Bruckner – Religie

De Oostenrijkse componist en organist Anton Bruckner leefde van 1824 tot 1896. Behalve het schrijven van immense symfonieën was hij een grootmeester op het gebied van religieuze koormuziek. Als jonge man was hij actief als schoolmeester, dat was in het gehucht Windhaaken. Hij nam muziekles waar hij kon: piano, orgel, viool, muziektheorie en compositie. Over het algemeen werd hij door de boerenbevolking als een vreemde snoeshaan beschouwd.

De diepgelovige Bruckner werd een meester in het schrijven van koorzang en dan van religieuze aard. Als vijfentwintigjarige, toen nog ambtenaar, schreef hij het requiem in d mineur. Er zouden in de loop van zijn leven maar liefst 40 innige motetten van hem verschijnen, waaronder de juweeltjes Locus iste, Cristus factus est, Ave Maria, Tota pulchra es Maria en Os justi. Vaak noteerde hij in de partituur dat het was opgedragen aan God.

Verder schreef Bruckner een indrukwekkend Te Deum (zie 094). In 1852 ontstond het Magnificat in Bes voor gemengd koor, solisten, kleine orkest en orgel. Luister ook naar zijn Psalmen 22, 112, 114, 146 en vooral naar Psalm 150 in C voor gemengd koor, sopraan solist en orkest uit 1892.

Anton Bruckner schreef zeven missen, waarvan de mis in f mineur, bijgenaamd ‘De grote’ (Grosse Messe) met het machtige Kyrie wellicht het meest geliefd is. Deze derde mis is bestemd voor gemengd koor, solisten, orkest en orgel en werd gecomponeerd in 1868 maar werd diverse malen herschreven. Samen met Symfonie 1 in c mineur maakten deze werken grote indruk op het publiek in Linz.

De eerste twee missen stammen uit 1864 en 1866: Mis 1 in d mineur voor gemengd koor, solisten, orkest en orgel. Mis nr. 2 in e mineur voor gemengd koor en blaasinstrumenten-bezetting, met het oog op open lucht-uitvoering. Ook deze missen zijn diverse malen herschreven.

Missen uit zijn beginperiode zijn: Windhaager Messe in C voor alt-solo, alten, 2 hoorns en orgel uit 1842 – Kronstorfer Messe in d mineur voor gemengd koor a capella uit 1843 – Gründonnerstag Messe in F voor gemengd koor a capella uit 1844

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

BRUCKNER RELIGIE NUMMER885