Bernstein – Fancy Free

Behalve een groot componist was Leonard Bernstein (1918 – 1990) een beroemd dirigent. Hij trad op met de grootste symfonieorkesten ter wereld, was vaste dirigent van de New York Philharmonic en met zijn televisieoptredens als dirigent en verteller boekte hij internationale roem. In 1943, bij een invalbeurt voor de zieke dirigent Bruno Walter, werd hij van de ene op de andere dag bekend.

Bernstein was een veelzijdig componist. Hij schreef voor symfonieorkest, film, theater, koor en ballet. Werken van deze veelzijdige Amerikaan zijn o.a. de musical West Side Story, de opera Candide, een mis, verschillende symfonieën en het ballet Fancy Free. Door beginnende componisten uit te voeren werden zij door toedoen van Bernstein bekend. Zo dirigeerde hij de eerste symfonieën van Charles Ives en maakte zich sterk voor de werken van Paul Hindemith. Grote bewondering had Bernstein voor de muziek van zijn landgenoot Copland en dat van Gustav Mahler.

Bernsteins ballet Fancy Free ging in 1944 in New York in première. De componist stond toen nog aan het begin van een roemrijke carrière. Fancy Free bestaat uit een mengeling van lichte muziek, waaronder jazz, en klassieke muziek. Het jazzy nummer Big Stuff zou later een hit worden van zangeres Billie Holiday.

Het verhaal gaat over drie matrozen op verlof in New York. Als zij meisjes ontmoeten wordt er gedanst, geflirt, gedronken, maar ook geknokt. Omdat er telkens een meisje te weinig is danst een matroos solo, dit ook om indruk bij de dames te maken.  Het ballet bestaat uit zeven delen: Dans van de matrozen, In het café, Pas-de-deux, Pantomime, Drie solodansen (galop, wals en danzón), Finale.

BERNSTEIN FANCY FREE NUMMER 576