Vivaldi – Blokfluitconcerten
De in Venetië geboren violist en componist Antonio Vivaldi (1678 – 1741) is zijn muziekcarrière begonnen in de beroemde San Marco. Vader Vivaldi, in het dagelijks leven kapper, speelde viool en stimuleerde zijn zoon om zich verder in de muziek te bekwamen. Toen Vivaldi vijfentwintig was werd hij tot priester gewijd. Vanwege zijn rode haar kreeg hij de bijnaam De rode priester. Als viool- en muziekleraar werd hij aangesteld op een meisjesschool voor vondelingen. Aldaar componeerde hij soloconcerten voor de meest uiteenlopende instrumenten (combinaties). In totaal componeerde hij meer dan 500 concerten. Bij het grote publiek zijn vooral zijn vier vioolconcerten onder de naam De vierjaargetijden bekend.
(In 1973 werd er begonnen met het oeuvre van Vivaldi in catalogus te brengen. Het was de Deense musicoloog Peter Ryon die deze grote klus op zich nam. De werken van Vivaldi hebben vanaf die tijd de aanduiding RV.)
Onder de tientallen concerten voor blaasinstrumenten componeerde Vivaldi er een aantal voor blokfluit. (Eng. Recorder). Je moet van goede huize komen om deze vaak zeer virtuoze concerten uit te voeren. Vooral de snelle deeltjes eisen een grote vaardigheid van de speler. Een bekend uitvoerder is de Nederlandse blokfluitist Erik Bosgraaf (1980). Internationale erkenning heeft hij inmiddels met zijn uitvoeringen van blokfluitmuziek van Vivaldi en J.S.Bach.
Concert voor blokfluit, hobo, fagot (cello) en viool in D – RV 92
Concert voor blokfluit, hobo, fagot, viool in D – RV 95
Concert voor blokfluit en orkest in F – RV 98
Concert voor blokfluit en orkest in G – RV 312
Concert voor blokfluit en orkest in g mineur – RV 439
Concert voor blokfluit en strijkorkest in F – RV 442
Concert voor blokfluit en orkest in C – RV 444
(Johann Sebastian Bach, tijdgenoot en een groot fan van Vivaldi schreef het blokfluitconcert in d mineur BWV 1059. George Philipp Telemann, eveneens tijdgenoot van Vivaldi componeerde Suite in a mineur voor blokfluit en strijkers en het Concert voor blokfluit, dwarsfluit en strijkers.)
VIVALDI BLOKFLUITCONCERTEN NUMMER 444
Nota bene
Blokfluit
De blokfluit (eng. recorder) is er in soorten en maten. Er bestaan zo’n 10 verschillende instrumenten, van een kleine sopranino tot de grote basblokfluit. De meest gangbare blokfluiten zijn Sopranino, Sopraan, Alt en Tenorblokfluit.
Het instrument was vooral geliefd en bekend in de 17e en 18e eeuw alsmede de tweede helft van de 20e eeuw.
Barokcomponisten als Vivaldi, Telemann, Sammartini en J.S. Bach schreven voor de blokfluit.
In de 20e eeuw waren dat o.a. Hindemith, Berio, Andriessen, Jeths.