Vaughan Williams – Tallis Fantasia

De Engelsman Ralph Vaughan Williams (1872-1958) dirigeerde in 1910 de premiere van zijn compositie Fantasia on a theme by Thomas Tallis. Het betreft een werk voor dubbel strijkorkest. Het stuk is geworteld in de traditie van de Engelse kerkmuziek. De Tallis Fantasia is geschreven voor de akoestiek van de kathedraal van Cloucester. Het stuk duurt circa 20 minuten.

De Fantasia on a theme by Thomas Tallis (1910) zijn gebaseerd op psalmzettingen uit 1567 van de Engelse componist Thomas Tallis (1500-1585), de vader van de anglicaanse kerkmuziek. Vaughan Williams schreef de Tallis Variaties voor twee strijkorkesten en een strijkkwartet. Ondanks de verwantschappen van toon en vorm uit het verleden, ademt het stuk een eigentijdse sfeer uit. Wonderschoon zijn de wisselwerkingen tussen de verschillende strijkensembles.

Er zijn mensen die de muziek van Vaughan Williams loom noemen. Een criticus over zijn muziek: ‘Het lijkt wel alsof er een koe over het hek staat te staren’. Zeker, de muziek van deze Engelsman is niet uitgesproken wild. Eerder kan men zijn werken vergelijken met het Franse impressionisme. Franse componisten als Maurice Ravèl en Claude Debussy hadden invloed op zijn manier van componeren. Ook vergelijkt men Williams wel met de Finse componist Jean Sibelius, net als Williams een fervent nationalist. Vaughan Williams had het Engelse volkslied hoog in het vaandel.

Variaties op de evergreen Greensleeves is misschien wel het meest uitgevoerde werk van Vaughan Williams. Maar de componist heeft ook een schat aan andere werken op zijn naam staan, waaronder schitterende symfonieën als de Sea Symphony en de Londense symfonie, de vioolromance The Lark Ascending, Concert voor tuba, en de liederen cyclus On Wenlock Edge.

In de top 5 van de Engelse klassieke top 100 staan maar liefst twee werken van Vaughan Williams: Tallis Fantasia en The Lark Ascending.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

VAUGHN WILLIAMS TALLIS FANTASIA NUMMER 142