Milhaud – Le boeuf sur le toit

De Franse componist Darius Milhaud (1892 – 1974) kreeg muziek met de paplepel ingegoten. Muziek hoorde thuis bij de opvoeding. Als kind leerde hij vioolspelen en als puber schreef hij zijn eerste composities. Aan het conservatorium van Parijs studeerde hij zowel viool als composities. Tevens leerde hij daar medestudenten kennen waar hij later nauw mee zou gaan samenwerken, één van het was Arthur Honegger. Zij zouden later een leidende rol spelen in de componistengroep Groupe de Six. Milhaud is de geschiedenis ingegaan als een veelzijdig en productief componist van meer dan 400 werken.

Tijdens de eerste wereldoorlog verbleef Milhaud in Brazilië. Hij maakte daar kennis met de volksmuziek uit het land. Deze muziek zou hem inspireren tot het schrijven van verschillende composities, waaronder de suite Soudades do Brasil (1920)

Le Bœuf sur le toit (De os op het dak) uit 1920 is komedie balletmuziek dat bestemd was voor een stomme film van Charlie Chaplin. Het stuk is beïnvloed door de Braziliaanse volksmuziek. De titel komt van een oude Braziliaanse tango. Deze hoofdmelodie hoor je telkens tussen de verschillende scènes, en is dus eigenlijk een rondo. Oorspronkelijk is het stuk bedoeld voor viool en piano. Later is het gearrangeerd voor orkest. Het ballet speelt zich af in een café tijdens de drooglegging. Als de politie aan de deur komt verandert het café in een melkwinkel.

Spelers in het ballet: barkeeper, rode dame, mooie dame, zwarte bokser, biljarter, heer, politieagent, gokker.

Met Leonard Bernstein aan het roer en het Orchestre National de France in de bak is het uitermate genieten!

MILHAUD LE BOEUF SUR LE TOIT NUMMER 594