Falla – La vida breve

De moeder van de Spaanse componist Manuel de Falla (1876-1946) was een kunstzinnige vrouw en maakte Manuel al op jonge leeftijd vertrouwd met de pianomuziek van Chopin en Beethoven. Als jongen zette de Falla zich reeds aan het componeren. Later als volwassen componist wilde hij, net als zijn Spaanse collega’s Albeniz en Granados, de Spaanse folklore versmelten met de klassieke muziek. In 1905 won hij met zijn eerste belangrijke werk, de opera La vida breve een belangrijke Spaanse compositiewedstrijd. Het verhaal speelt zich af in Granada, wat opmerkelijk is omdat de Falla deze provincie nooit bezocht had.

Van de meeste langdurige operawerken zijn instrumentale uittreksels gemaakt waarbij de componist de hoogtepunten van zijn melodisch materiaal op een rijtje heeft gezet. Dit is ook het geval met de opera La vida breve (Het leven is kort) van de Falla.

Het was de Falla’s eerste volwassen werk dat de aandacht trok, en door de Spaanse Academie voor schone kunsten werd bekroond. Opvallend is dat dit werk ontstaan is voordat de Falla kennis had genomen van de impressionistische muziek uit Frankrijk. De Falla laat in dit werk sferen horen die al doen denken aan de vernieuwende muziek uit Frankrijk die geboren werd uit de schilderkunst, het impressionisme. De opera zelf speelt zich af in de zigeunerwijk van Granada en vertelt over een liefdesgeschiedenis van een zigeunerin die bemind wordt door een rijke jongeman maar die later zijn hart verpand aan een bemiddelde schone. Hoogtepunten: Spaanse dans en de aria Vivan los que rien.

DE FALLA LA VIDA BREVE NUMMER 480