Mendelssohn – Pianotrio 1

De Duitser Felix Mendelssohn Bartholdy werd in 1809 in Hamburg geboren. Op 38 jarige leeftijd stierf hij in Leipzig. Mendelssohn was in alle opzichten een wonderkind. Zijn moeder gaf hem zijn eerste pianolessen. Op 8 jarige leeftijd kreeg hij compositieles, en toen hij 9 was gaf hij reeds openbare concerten. Bekend zijn de 12 strijkersymfonieën die hij op jeugdige leeftijd componeerde. Samen met zijn zusje Fanny, eveneens een wonderkind, groeide hij op in weelde. Zijn vader, een schatrijke bankier, zorgde er voor dat Felix zijn  composities kon uitvoeren met een eigen orkest. Mendelssohn is de muziekgeschiedenis ingegaan als componist, pianist en dirigent. Hij is tevens de her-ontdekker van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach.

Behalve zijn grote standaard werken (symfonieën, concerten, oratoria, etc) heeft hij ons een schat aan kamermuziek nagelaten. We denken dan aan zijn strijkkwartetten en kwintetten, pianokwartetten en kwintetten, het fameuze octet voor strijkers, zijn beroemde Lieder ohne Worte voor pianosolo en twee pianotrio’ s. (Mendelssohn Kamermuziek is als zelfstandig item opgenomen in het archief.)

Mendelssohn componeerde zijn Pianotrio 1 in d mineur opus 49 in 1839. Dit trio, bestemd voor viool, cello en piano werd één van zijn meest populaire werken voor kamermuziek. Het werd een werk vol lyriek. De piano vervult in het trio een hoofdrol.  Oorspronkelijk was dit niet het geval. Op advies van collega’s herschreef Mendelssohn het stuk en gaf de piano een belangrijker rol. Het trio opent met een zangerig thema door de cello, direct gevolgd door de viool. De piano heeft voorlopig een bescheiden rol. Het tweede deel begint met piano solo met een romantisch thema dat even later beantwoord wordt door viool en cello. In een snel tempo zet de piano het scherzo in. De piano vervult een zeer virtuoze rol dit derde deel. Veel werk heeft de piano ook in de finale. Het was vooral dit laatste deel dat Mendelssohn na herziening de piano meer een glansrol gaf. Het Pianotrio 1 duurt circa 30 minuten. Een prachtige compositie!

MENDELSSOHN PIANOTRIO 1 NUMMER 645