Wagner – Siegfried Idyll

De Duitse operacomponist Richard Wagner (1813 – 1883) was in zijn tijd een vernieuwer vanwege zijn muziekdramatische werken. Hij wilde een samensmelting van toneel, muziek en woord (Gesamtkunstwerk). Wagner schreef zelf de libretto’s voor zijn opera’s en had inspraak in decors, kostuums etc. Voor zijn mega producties waren de zalen in Europa meestal ongeschikt. In de stad Bayreuth werd een concertzaal gebouwd speciaal bestemd voor de Wagner opera’s.

Op 24 december 1870 vond in de hal van huize Wagner de première plaats van de Siegfried Idyll, een symfonische gedicht voor kamermuziek ensemble bestaande uit dertien instrumenten, strijkers en blazers. Later zou Wagner het uitbreiden voor vijfendertig musici. Ook verwerkte hij het stuk in zijn opera Siegfried (1876) als onderdeel van de opera cyclus Der Ring des Nibelungen. Het van oorsprong intieme stuk wordt tegenwoordig uitgevoerd door symfonieorkest. Het stuk duurt ca 20 minuten.

De Siegfried Idyll was een verjaardagscadeau voor Wagners tweede vrouw Cosima Liszt (1837 – 1930). Zij was de dochter van Wagners collega, de pianovirtuoos en componist Franz Liszt (1811 – 1886). Siegfried was de pasgeboren zoon van het echtpaar Wagner. Voor Wagner begrippen is de compositie licht van aard en ligt daarom goed in het gehoor. In het stuk verwerkte de componist een Duits Wiegenliedje (Schlaf mein Kind). Tevens verklankte hij vogelzang en zonsopgang welke een indrukwekkende rol zouden hebben gespeeld tijdens de bevalling.

Lees Verder Siegfried Opera

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

WAGNER SIEGFRIED IDYLL NUMMER 527