Händel – Fireworks

De van oorsprong Duitse componist Georg Friedrich Händel (1685-1759) had het in Engeland zeer naar zijn zin. Ten tijde van zijn Fireworks was hij een gevierd en rijk man. Hij was meestal goed gehumeurd en verdiende veel geld met zijn uitvoeringen. Zo kocht hij voor de gigantische som van achtduizend pond een aantal schilderijen, waaronder een groot werk van Rembrandt (1606 – 1669), die in die tijd erg in de mode kwam. Gierig was Händel niet: in 1750 schonk hij een orgel aan een hospitaal voor vondelingen en wezen en elk daarop volgend jaar zou hij een uitvoering van zijn meest geliefde werk Messiah verzorgen, zonder daarvoor een honorarium te vragen.

Een verkeersopstopping in 1749. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het schijnt echt gebeurd te zijn. Twaalfduizend mensen waren op de been toen Händel en zijn orkest zijn Music for the Royal Fireworks oefenden in een stadspark te Londen. Het spektakelstuk compleet met vuurwerk en kannonnen was bestemd voor de viering van het Vredesverdrag van Aken. Het was een opdracht van de koning die het feest van de vrede wilde vieren. Het grote orkest, zonder strijkers, bestond uit negen hoorns, negen trompetten, vierentwintig hobo’s, twaalf fagotten, een serpent (basinstrument) en drie pauken. Om het geschikt te maken voor de concertzaal heeft de componist er later strijkers aan toegevoegd. Hoewel Händel in de najaren van zijn componistenschap meer behoefte kreeg om kerkelijke werken te schrijven, schreef hij toch nog dit luchtige orkestwerk.

Fireworks bestaat uit 5 delen: 1 Ouverture 2 Bourée 3 La Paix 4 La Réjouissance 5 Menuets. De delen 3 (de vrede) en 4 (de vreugde) hebben alles te maken met de vrede van Aken.

HÄNDEL FIREWORKS NUMMER 309

Nota bene

Op 13 april 1742 stonden honderden mensen te popelen om de grote muziekhal van Dublin te mogen betreden. Het was de première van Händels meesterwerk Messiah. Om iedereen een plaats te kunnen geven was aan de dames gevraagd hun hoepelrokken thuis te laten en de heren hun zwaarden.

Händel was immens populair. Hij schreef zo’n 2000 aria’s die voorkomen in 40 opera’ s, 30 oratoria en 120 cantates

‘Hij is de meester aller meesters’ dat zou Beethoven gezegd hebben toen men hem vroeg wat hij van de muziek van Händel vond.