Riley – In C

Terry Riley was een Amerikaans componist van minimal music. Hij studeerde aan het conservatorium van San Francisco. Karlheinz Stockhausen was één van zijn favoriete componisten. In 1960 kwam hij met zijn eerste composities in de minimal muziekstijl. Korte herhalende frasen kenmerkten deze nieuwe muziek. Tijdens concerten, soms gedurende een hele nacht, werd er vooral geïmproviseerd op korte muzikale frasen. Hypnotiserende muziek. Toehoorders lagen bij deze All Night Concerts in slaapzakken of in hangmatten.

Riley werkte samen met Steve Reich, eveneens een componist van minimal music. Twee andere componisten van deze muziekstijl waren John Adams en Philip Glass. In Nederland had de componist Simeon ten Holt veel succes met zijn Canto Ostinato (1973). In ieder geval noemt men Terry Riley wel de aartsvader van de minimal music.

Eén van de belangrijkste werken van Terry Riley is In C uit 1964. Het stuk sloeg in als een bom. Het is geschreven voor 35 muzikanten, maar het mogen er ook minder of meer zijn. Vrijheden alom. Ook de keuze van instrumenten wordt min of meer vrijgelaten. Zoals de titel al aankondigt, staat In C in de eenvoudige toonsoort van C. Het stuk bestaat uit 53 genummerde fragmenten die steeds herhaald worden. Deze herhalingen kunnen op verschillende momenten geschieden. Er is echter 1 speler die constant en ritmisch de toon C speelt. Door genoemde vrijheden kan men spreken van aleatorische muziek, toevalmuziek (alea=dobbelsteen).

RILEY IN C NUMMER 615