Verdi – La traviata

De twee operagiganten Giuseppe Verdi en Richard Wagner, beiden geboren in 1813, worden vaak onterecht in één adem genoemd. Behalve dat ze onder het zelfde gesternte het levenslicht zagen, hadden ze verder vrijwel niets met elkaar gemeen. Weliswaar werden beide meesters op het hoogtepunt van hun carrière aanbeden, maar op geheel verschillende manieren. Verdi was de man van het volk, zijn melodieën werden door de burgerij herkend en gezongen. Wagner daarentegen werd door de gewone burger te moeilijk bevonden. Zijn aanhang bestond voornamelijk uit progressieve kunstkenners.

Veel operaliefhebbers menen dat La traviata Verdi’s grootste opera is. Het muziekdrama uit 3 bedrijven beleefde haar premiere in 1853 te Venetië. De opera is gebaseerd op het boek La dame aux camélias van Alexander Dumas. Het eenvoudige verhaal vertelt ons van een onmogelijke liefde tussen een jonge man van adel, Alfredo, en de lichtzinnige en aan tbc lijdende Violetta. De vader van Alfredo wijst zijn zoon op de morele en religieuze gronden en keurt de relatie met het losbandige meisje af. Sterker nog: hij probeert het paar uiteen te drijven. Het gevolg is dat Violetta heen en weer geslingerd wordt (La traviata betekent ‘De dolende). In een ontroerend duet vraagt de vader aan Violetta zijn zoon met rust te laten. Vlak voor haar dood worden de geliefden echter herenigd. Het beroemde dronkemanslied en het liefdesduet tussen Alfedo en Voletta zijn onvergetelijk.

Hoogtepunten: Ouverture, Libiamo ne’ lieti calici, Un di felice, Sempre libera, Purasiccome un angelo, Di provenza, Di sprezzo degno se stesso, Addio, delpassato, Parigi, o cora en Se una pudica vergine.

Eerdere opera’s van Verdi waren o.a. Nabucco, Rigoletto, Il trovatore. Latere opera’s: Forza del destino, Don Carlos, Aida, Otello, Falstaff.

VERDI LA TRAVIATA NUMMER 270