Bizet – Parelvissers

Georges Bizet (1838 – 1875) is een Frans componist die wereldwijd bekend is door zijn opera Carmen. Hij werd als zoon van een kapper, tevens amateurzanger, geboren in Parijs. Zijn moeder was pianiste. Georges Bizet was een wonderkind. Reeds als negenjarige bezocht hij het conservatorium. Op zeventienjarige leeftijd componeerde hij zijn inmiddels befaamde Symfonie in C (1855). Behalve dit werk en de opera Carmen (1875) schreef hij L’Arlésienne (het meisje van Arles) uit 1872 en de opera Les pêcheurs de perles (de Parelvissers) uit 1863. De partituur van laatstgenoemde werk was aanvankelijk verdwenen. Wel bestond er een versie voor piano en zang. Pas in 1990 vond men de originele partituur terug.

De Parelvissers uit 1863 betreft een opera in drie bedrijven. Het is een werk over mannenvriendschap, liefde, trouw en verraad. Het verhaal speelt zich af in Sri Lanka. De parelvissers Nadir en Zurga zijn beiden verliefd op het meisje Leïla. Om hun vriendschap te behouden, zweren zij elkaar het meisje niet het hof te maken. Ze beloven hun vriendschap nooit teniet te laten gaan om de liefde van een vrouw. Daarna verliezen ze het meisje uit het oog. Jaren later keert Leïla als priesteres terug naar het dorp van de vissers. Nadir herkent haar en maakt haar het hof. De twee worden betrapt en het vonnis is de brandstapel. Zurga, inmiddels aanvoerder van de vissers, voorkomt dit en laat hen ontsnappen. De woedende dorpelingen grijpen hem en werpen hem op de brandstapel die bedoeld was voor de twee geliefden.

Au fond du temple saint is een beroemd duet uit de opera.
BIZET PARELVISSERS NUMMER 582

 

Nota bene

Zijn vader was pruikenmaker, kapper en een niet onverdienstelijk zanger en amateurmusicus. Mama speelde piano. Zoonlief was nog geen tien toen hij de prestigieuze trappen van het conservatorium besteeg.

Alweer een meesterwerk dat gedoemd leek te mislukken. Alweer een première die de mist in ging. Het onderging Georges Bizet met de opera Carmen, het meisje uit de sigarettenfabriek, wulps, mooi en brutaal. Het publiek was er nog niet aan toe om het zedeloze muziekspektakel voorgeschoteld te krijgen. Er waren zelfs zaaleigenaren die hun abonnementhouders adviseerden niet te komen.

Kort nadat Carmen in première was gegaan, overleed de componist op 36-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Hij werd begraven op de begraafplaats Père-Lachaise in Parijs.