Debussy – Children’s corner

Wat pianomuziek aangaat, wordt de Fransman Claude Debussy (1862- 1918) één van de opvolgers van Chopin genoemd. Debussy riep nieuwe klankkleuren, effecten en impressies op door het gebruik van ingenieuze harmonieën en een nieuwe benadering van het pedaalgebruik. Een van zijn eerste pianocomposities is de Suite Bergamasque uit 1890, vooral bekend door Clair de lune, dat in die tijd voor een verrassing moet hebben gezorgd.

De Children’s corner uit 1908 bestaat uit zes eenvoudige pianostukjes geheel gecomponeerd in de geest van het kind. Debussy schreef het stuk voor zijn dochtertje Chouchou (Claude-Emma). Waarschijnlijk heeft Debussy de suite gecomponeerd met de gedachten aan zijn opgroeiend dochtertje met daarbij het verlies van de onschuld van het kind zijn. Children’s corner zit vol grappen en grollen (voor volwassenen!).

Het eerste lied is een serie vingeroefeningen voor de ochtend (met een knipoog naar bestaande en saaie etudemethodes). Verder klinkt er een Wiegelied voor een olifant, een Serenade voor de pop, en Dansende sneeuwvlokjes. In het laatste stukje van de suite klinkt een Cakewalk (dans van een speelgoedpop) waarin Debussy de jazz in de kunstmuziek introduceert, ook haalt hij even een thema aan uit Richard Wagners Tristan und Isolde.

De Engelse titel van deze pianosuite is mede te danken aan Miss Dolly, de strenge Engelse gouvernante van dochtertje Chouchou. De omslag van het werk toont een tekening van Debussy. Verder schrijft hij: ‘Voor mijn lieve kleine Chouchou met tedere excuses van papa voor alles wat nog volgt…’.

Debussy zelf groeide als kind op van volkse ouders. Moeder werkte in de huishouding, vader had tal van baantjes. Als kind krijgt hij pianoles van een dame die ooit les had van de grote Chopin. Claude was nog maar tien toen hij uitverkoren werd tot toelating aan het conservatorium. Als jongeman van achttien jaar wordt hij huispianist bij de Russische zakenvrouw Nadezja von Meck, de vrouw die de componist Tsjaikovski financieel ondersteunde.

DEBUSSY CHILDREN’S CORNER NUMMER 271