Debussy – Children’s corner

Wat pianomuziek aangaat, wordt de Fransman Claude Debussy (1862- 1918) één van de opvolgers van Chopin genoemd. Debussy riep nieuwe klankkleuren, effecten en impressies op door het gebruik van ingenieuze harmonieën en een nieuwe benadering van het pedaalgebruik. Een van zijn eerste pianocomposities is de Suite Bergamasque uit 1890, vooral bekend door Clair de lune, dat in die tijd voor een verrassing moet hebben gezorgd.

De Children’s corner uit 1908 bestaat uit zes eenvoudige pianostukjes geheel gecomponeerd in de geest van het kind. Debussy schreef het stuk voor zijn dochtertje Chouchou (Claude-Emma). Waarschijnlijk heeft Debussy de suite gecomponeerd met de gedachten aan zijn opgroeiend dochtertje met daarbij het verlies van de onschuld van het kind-zijn. Children’s corner zit vol grappen en grollen (voor volwassenen!).

Het eerste lied is een serie vingeroefeningen voor de ochtend (met een knipoog naar bestaande en saaie etudemethodes). Verder klinkt er een Wiegelied voor een olifant, een Serenade voor de pop, en Dansende sneeuwvlokjes. In het laatste stukje van de suite klinkt een Cakewalk (dans van een speelgoedpop) waarin Debussy de jazz in de kunstmuziek introduceert, ook haalt hij even een thema aan uit Richard Wagners Tristan und Isolde.

De Engelse titel van deze pianosuite is mede te danken aan Miss Dolly, de strenge Engelse gouvernante van dochtertje Chouchou. De omslag van het werk toont een tekening van Debussy. Verder schrijft hij: ‘Voor mijn lieve kleine Chouchou met tedere excuses van papa voor alles wat nog volgt…’

DEBUSSY CHILDREN’S CORNER NUMMER 271

Nota bene

Vanaf 1902, hij was toen 40 jaar, wist Debussy dat hij darmkanker had. Zijn dochtjetje Chouchou hield hem op de been. Zij was zijn troost, de reden van zijn bestaan. Met haar vierde Debussy vakanties.

Op haar twaalfde kon ze al uitstekend pianospelen. Childrens corner, het stuk dat op haar was afgestemd oefende ze dagelijks. Vriend Erik Satie over haar talent: Ze speelt de Childrens corner beter dan dat ik het doe…

Zestien maanden na zijn dood stierf ook de dertienjarige Chouchou. Een arts had haar de verkeerde medicijnen gegeven.