Strauss jr – Zigeunerbaron

De Oostenrijkse violist en componist Johann Strauss Jr (1825 – 1899) is de muziekgeschiedenis ingegaan als de koning van de Wals. Hij is de bekendste uit een Weense muzikale familie. Zijn vader Johann Strauss Sr (1804 – 1849), de maker van de fameuze Radetzky mars, en zijn broers Josef en Eduard waren eveneens actief  bij de popularisering van de Weense wals. Sommigen van Strauss jr zijn dansen waren zo populair dat ze als concertwalsen op het podium terecht kwamen. Een voorbeeld hiervan is An der schönen blauen Donau (1867). Behalve dat Strauss Jr zo’n 160 walsen componeerde schreef hij twee populair geworden operettes: Die Fledermaus uit 1874 en Der Zigeunerbaron uit 1885. Tijdgenoot Johannes Brahms (1833 – 1897) had veel bewondering voor de walsenkoning.

Der Zigeunerbaron is een liefdesverhaal naar de novelle Saffi van de beroemde Hongaarse sprookjesschrijver Mór Jókai (1825 – 1904). Het verhaal speelt zich af in het Hongarije van de 18e eeuw, op een vervallen landgoed waar zich een schat zou moeten bevinden.

De jonge emigrant Sandor (tenor) keert na een ballingschap terug naar zijn landgoed. De rijke varkensboer Kalman (bariton) is niet blij met zijn terugkomst want nu kan hij niet meer gebruik maken van de landerijen. Sandor belooft de dochter van de varkensboer te trouwen. De dochter, Arsena (sopraan) heeft echter haar zinnen gezet op een man van hogere stand, iemand van adel. Intussen krijgen de zigeuners te horen dat Sandor de eigenaar is ven het landgoed, waarna ze hem tot zigeunerbaron bevorderen. Het mooie zigeunermeisje Saffi (sopraan) valt bij Sandor, de zigeunerbaron in de smaak. De varkensboer is woedend dat Sandor voor het zigeunermeisje gekozen heeft. In het tweede bedrijf wordt door Saffi en haar zigeunermoeder een schat gevonden. Er heerst chaos op het landgoed. Dan worden de mannen opgeroepen om in het leger dienst te nemen. In het derde bedrijf is het feest. De oorlog is voorbij. Sandor, de zigeunerkoning krijgt een adellijke titel. Hij haast zich naar zijn geliefde Saffi…

STRAUSS JR ZIGEUNERBARON NUMMER 680