Verdi – Rigoletto

Over zijn opera Rigoletto was de Italiaanse componist Giuseppe Verdi (1813-1901) zeer tevreden. Voor het eerst was het hem gelukt om een compacte, melodievolle en bovenal zeer geloofwaardige opera te schrijven. De premiere vond plaats in 1851 in Venetië. De opera kent drie bedrijven en is gebaseerd op het boek Le roi s’amuse van Victor Hugo. De grootste hit uit de opera is de aria La donne e mobile (De vrouw is grillig). Twee opvolgers van de opera Rigoletto werden eveneens successen: Il trovatore uit 1852 en La traviata 1954.

Hoofdrolspeler is de mismaakte hofnar Rigoletto (bariton). Deze dwerg, een uiterst slimme, gemene en onhandige man met een bochel, is in dienst bij de lichtzinnige hertog van Mantua (tenor). Rigoletto’s dochter Gilda (sopraan) wordt verliefd op de hertog.

Als tijdens een feest plotseling een woedende graaf Monterone (bas-bariton) komt binnenvallen en de hertog publiekelijk beschuldigt dat hij zijn dochter heeft onteerd, lacht Rigoletto de graaf in zijn gezicht uit. Daarop vervloekt de graaf zowel Rigoletto als de hertog. Deze vloek is de eigenlijke titel van de opera.

Later op de avond is Rigoletto’s dochter Gilda verdwenen. Als Rigoletto er achter komt dat Gilda zich in het paleis van de hertog bevindt smeedt hij een plan om de hertog door een huurmoordenaar te laten doden. Gilda heeft het gesprek afgeluisterd en offert zich op voor de hertog. Als Rigoletto rond middernacht op de zak met het lijk wacht, vindt hij zijn stervende dochter in de zak.

Hoogtepunten: Bella figlia dell’amore, La donna e mobile, Caro nome en Questa o quella.

VERDI RIGOLETTO NUMMER 173