Verdi – Opera

Giuseppe Verdi (1813 – 1901) de operacomponist werd door het Italiaanse volk op handen gedragen. Vaak hadden zijn werken betrekking op de politieke situatie van zijn land. De eenwording van Italië was in zijn tijd een hot item. De componist maakte zich sterk voor dit verlangen. Viva Verdi! stond er op muren gekalkt. Zijn muzikale voorbeelden waren de operacomponisten Rossini, Donizetti en Bellini.

Wonder boven wonder werd Verdi niet toegelaten tot het conservatorium in Milaan zodat hij genoodzaakt was om privélessen te nemen. Zijn eerste opera componeerde hij als 26 jarige. De opera werd matig ontvangen. Tragische gebeurtenissen in zijn gezin -het verlies van zijn vrouw en twee kinderen- waren mede de oorzaak dat hij aan het componeren de brui gaf.

In het najaar van 1839 werd Verdi’s eerste opera uitgevoerd: Oberto. De premiere was in Milaan en had een matig succes. In 1840 voltooide Verdi de komische opera (buffa): Un giorno di regno. De première werd een fiasco.

In 1842 werd de maestro beroemd met de opera Nabucco waarin hij het naar vrijheid hunkerende joodse volk vergelijkt met het Italiaanse volk. Met name het slavenkoor (Va, pensiero) uit het derde bedrijf vond enorme weerklank. Dit populaire koor wordt soms twee keer achter elkaar gespeeld (op verzoek van het publiek). Mede door het succes van Nabucco zou de componist in zijn land zowel een muzikale als politieke held worden, hij zou zelfs benoemd worden tot senator.

Een jaar later voltooide Verdi de eveneens politiek getinte opera opera Il Lombardi alla prima crociata (de Lombarden op kruistocht). Dit muziekdrama bestaande uit vier bedrijven is gebaseerd op een gedicht van de schrijver Tommaso Grossi. De première vond plaats in het Teatro alla Scala in Milaan op 11 februari 1843.

Vervolgens verschenen opera’s gebaseerd op een toneelstuk: Ernani (1844), in vier bedrijven gebaseerd op toneelstuk van Victor Hugo. – I due Foscari (1844), in drie bedrijven gebaseerd op een toneelstuk van Lord Byron. – Giovanna d’Arco (Jeanne d’Arc) uit 1845 met een proloog en drie bedrijven en is gedeeltelijk naar het toneelstuk Die Jungfrau von Orleans van Friedrich von Schiller. – Alzira uit 1845 met proloog en twee bedrijven naar het toneelstuk Alzire, ou les Américains van Voltaire. – Attila is uit 1846 en is gebaseerd op het toneelstuk Attila, König der Hunnen van Zacharias Werner. – In 1847 ging Macbeth in Florence in premiere. Het libretto is naar het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare. – Juli 1947 ging in Londen in premiere I masnadieri naar het toneelstuk Die Räuber van Von Schiller. De premiere van de opera Jérusalem was in 1847 te Parijs. – Il corsaro (1848) is naar het gedicht The Corsair van Lord Byron. La battaglia di Legnano (1849) is een opera in vier bedrijven gebaseerd op het toneelstuk La Battaille de Toulouse van Jozeph Méry. In 1849 vond in Napels de premiere plaats van de opera Luisa Miller naar het verhaal Kabale und Liebe van Friedrich von Schiller. Stiffelio is een opera uit 1850 gebaseerd op het toneelstuk Le pasteur, ou L’évangile et le foyer. De opera Otello ging in 1887 in de Scala te Milaan in premiere. Het stuk is gebaseerd op een toneelstuk van Shakespeare. Verdi’s collega Rossini componeerde eveneens een Otello (1816).

In 1855 verscheen Les vêpres siciliennes naar het boek Le duc d’Albe, een historische gebeurtenis. Operacomponist Donizetti ( 1797 – 1848) maakte in 1839 eveneens een opera op het verhaal. De opera Simon Boccanegra uit 1857 werd gecomponeerd naar een toneelstuk. Een herziening van het libretto werd in 1881 gedaan door Arrigo Boito. In 1857 ging Aroldo in premiere. Het werd een van Verdi’s minder geslaagde opera’s. Un Ballo in Maschera uit 1859 is gecomponeerd naar aanleiding van de moord op koning Gustaaf III van Zweden. De opera ging in Rome in premiere.

De volgende opera’s zijn als zelfstandig item opgenomen in het archief: Nabucco 1842 – Rigoletto 1851 – Il trovatore 1852 – La traviata 1854 – Forza del dessins 1862 – Don Carlos 1867 – Aïda 1871.

Verdi’s laatste opera is Falstaff. De eerste uitvoering vond plaats in 1893 in Milaan. Het betreft een komische opera. Falstaff is een persoon die voorkomt in toneelstukken van William Shakespeare. Het betreft dan een berooide edelman die zijn waardigheid probeert te behouden.

VERDI OPERA NUMMER 761

Nota bene

In 1963 debuteerde Luciano Pavarotti (1935 – 2007) in de Weense Staatsopera met Verdi’s La Traviata. Het was het begin van een grandioze carrière. Paverotti werd geboren in Modena als zoon van een bakker en een arbeidster in een tabaksfabriek.

In de begin jaren 60 zong hij tenorpartijen in Verdi’s opera La Traviata en La Bohème van Puccini. Hij groeide uit tot een van de beroemdste operazangers ter wereld. Bij het grote publiek is hij ontegenzeggelijk verbonden met de aria Nessun dorma uit de opera Turandot van Puccini.

Tijdens de wereldkampioenschappen voetbal in 1990 klonk zijn stem door de stadions. In Hyde Park in Londen trok een concert van hem 150.000 bezoekers. Ook boekte hij succes als een van de Drie Tenoren.