Poulenc – Klarinetsonate

Francis Poulenc (1855 – 1963) is een Franse componist die deel uitmaakte van de spraakmakende componistengroep Groupe des Six, een groep jonge componisten die tegen grootopgezette muziekwerken waren, zoals bijvoorbeeld de muziekdrama’s van Richard Wagner. Kleinschaligheid had hun voorliefde.

Poulenc komt uit een welgesteld milieu. Zijn vader was industrieel. Van zijn moeder ontving hij de eerste pianolessen. Als jongen van 15 kreeg hij serieus muziekles. Een muziekvakopleiding heeft hij niet gevolgd. Op achttienjarige leeftijd werden zijn eerste composities uitgegeven. Zijn ballet Les Biches ging in 1924 in première bij het beroemde Russische balletgezelschap van Serge Diaghilev.

Ter nagedachtenis aan zijn overleden vriend Honegger componeerde Poulenc in 1962 zijn Klarinetsonate. Door het plotseling overlijden van Poulenc zelf werd het stuk tijdens zijn eigen uitvaart gespeeld. Het werd gespeeld door meester (jazz-) klarinettist Benny Goodman met aan de piano de Amerikaanse componist Leonard Bernstein. (Jazzklarinettist Benny Goodman stond er om bekend om klassieke composities uit te voeren en op de plaat te zetten: o.a. Klarinetconcert van Mozart en Ebony Concerto van Stravinsky). De Klarinetsonate van Poulenc is een vrolijk doch tevens een uiterst virtuoos muziekwerk. Van kermismuziek tot Stravinsky, van Haydn tot Mozart, alles passeert de revue. In het tweede deel schotelt Poulenc ons een uiterst romantisch thema voor. Het stuk behoort tot het belangrijkste muziekrepertoire voor klarinet en piano. De sonate heeft ongeveer een tijdsduur van minder dan een kwartier.

POULENC SONATE VOOR KLARINET EN PIANO NUMMER 665