Rossini – Wilhelm Tell

Zowel de vader als de moeder van de Italiaanse opera componist Gioachino Rossini (1792-1868) deden beroepsmatig aan muziek. Rossini heeft veel succes en geluk gekend tijdens zijn muzikale loopbaan als componist. Zijn eerste grote succes behaalde hij in 1813 met het muziekdrama Tancredi. Sindsdien volgde de ene op de andere succesvolle opera. Toen hij meer dan veertig opera’s gecomponeerd had vond hij het welletjes en stopte met componeren. Rossini was een rijk man die vanaf dat moment met volle teugen genoot van het leven.

Zoals de meeste van zijn opera’s componeerde Rossini Wilhelm Tell (1829) in Parijs. Het werd zijn laatste opera, hoewel hij nog veertig jaar zou leven. Hij schreef het werk in opdracht van het operahuis van Parijs. Het werd een groots opgezette opera die onder de noemer ‘Grand Opera’ naar Frans voorbeeld de muziekgeschiedenis is ingegaan. Het werk heeft vier bedrijven. De inmiddels beroemde ouverture (met o.a. het cellokwintet) vat de vrijheidsstrijd van de Zwitserse kantons onder leiding van Wilhelm Tell perfect samen. Van de pastorale openingsmaten, het onweer tot de triomfantelijke finale: alles aan de ouverture ademt reeds drama.

Het verhaal naar het gelijknamige toneelstuk van Friedrich Schiller uit 1804 speelt zich af in Zwitserland tijdens de veertiende eeuw. De held van de opera is de Zwitser Wilhelm Tell. Zijn heldendaden tegen de heerschappij van de Oostenrijkers (Habsburgers) komt volop aan de orde. De meest smaakmakende scène is het moment waarin de inmiddels gearresteerde Wilhelm een appel van het hoofd van zijn zoon moet schieten om aan de dood te ontsnappen. Behalve de ouverture behoren de volgende aria’s tot de hoogtepunten: Ah Mathilde, Sombres forets en misschien wel de grootste hit uit de opera Sois immobile.

Al met al duurt de opera 4 uur.

ROSSINI WILHELM TELL NUMMER 202

Nota bene

In 1819 verscheen de roman over de ridder Ivanhoe, geschreven door Sir Walter Scott. Op het verhaal zijn maar liefst negen opera’s gecomponeerd van o.a. Giacomo Rossini in 1826 en Arthur Sullivan in 1891.

Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwen in het Engeland van de 12e eeuw. Het is gebaseerd op historische feiten met in de hoofdrollen Richard Leeuwenhart en Robin Hood. Het verhaal vertelt over de Normandiërs die al een tijd de dienst uitmaken in Engeland, dit tot grote frustratie van de Saksen (Britten). Maar dan verschijnt ridder Ivanhoe…

In de jaren 1958 en ‘59 verscheen er een Engelse tv-serie met Roger Moore in de rol van de held Ivanhoe.