Prokofjev – Cinderella

De Russische componist Serge Prokofjev (1891- 1953) hield van sprookjes, legendes en verhalen. Wie kent niet zijn muzieksprookje Peter en de Wolf. Prokofjev zou de opvolger genoemd kunnen worden van landgenoot Pjotr Tsjaikovski (1840 – 1893). Tsjaikovski zette eveneens graag verhalen op muziek. Beide heren schreven voor ballet en beiden hebben een Romeo en Julia gemaakt. Ook schreven zij balletmuziek op verhalen van de gebroeders Grimm: Tsjaikovski schreef Doornroosje (1890) en Prokofjev Assepoester (1944), dit ballet is ook bekend onder de naam Cinderella.

Prokofjev componeerde Assepoester in de jaren 1940 – 1944. Maar liefst vijftig stukken muziek herbergt de suite. Het complete ballet is onderverdeeld in drie aktes. In zijn geheel wordt het zelden uitgevoerd. Het gaat om een sterk en kleurig werk, niet progressief of extravagant, maar gecomponeerd naar de maatstaven van een traditioneel avondvullend ballet. Populair zijn de walsen uit het werk, met name Cinderella’s Wals. Sommige delen uit de suite zijn door Prokofjev omgezet voor piano.

Het verhaal moge u bekend zijn. In 1697 verscheen de bundel Sprookjes van moeder de gans van de Franse schrijver Charles Perrault (1628 -1703). In de bundel komt ook het verhaal van Assepoester voor. Zeer bekend werd de versie van de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm.

Een vervelende stiefmoeder laat haar dochter Assepoester vuile karweitjes doen. Op zekere dag worden alle meisjes uit het land uitgenodigd om naar een feestelijk bal te komen. De prins zal daar zijn vrouw uitzoeken. Elke meisje, waaronder de echte dochters van de moeder gaan in mooie jurken gekleed. Assepoester is dagelijks gekleed in lompen. Van een goede fee krijgt zij een mooie jurk, glazen muiltjes en een koets zodat zij ook naar het bal kan gaan. Uiteraard loopt het sprookje goed af.

PROKOFJEV ASSEPOESTER NUMMER 569