Händel – Rinaldo

Georg Friedrich Händel werd in 1685 geboren – in hetzelfde jaar als Johann Sebastian Bach – in het Duitse Halle, hij stierf in 1759 in Londen. Samen met J.S Bach wordt hij beschouwd als de belangrijkste componist van zijn tijd, de barok. Het sterke punt van Händel was het schrijven voor de menselijke stem. In totaal liet hij 2000 aria’s na, welke verschenen in meer dan 40 Opera’s, 30 Oratoria, en meer dan 100 cantates. Van zijn instrumentale composities noemen we Concerten voor orgel, Concerti Grossi en Kamermuziek.

Zijn eerste opera Rinaldo uit 1711 zou men een historische opera kunnen noemen. Het was de eerste opera die Händel voor Londen componeerde. Critici waren sceptisch over de opvallende decors en speciale effecten, waaronder het loslaten van mussen.

Händel componeerde het werk in slechts veertien dagen. Veel materiaal gebruikte hij uit eerdere composities. De opera speelt zich af tijdens de Eerste Kruistocht uit de 11de eeuw. Zijn librettist Giacomo Rossi behandelt de belegering van Jerusalem door het leger van Godfried van Bouillon.

Rinaldo is een kruisvaarder die mag trouwen met Almirena, de dochter van Godfried van Bouillon mits de Christenen de belegerde koning zullen verslaan. Almirena wordt echter ontvoerd en zodoende weggehouden van haar geliefde Rinaldo. In een van Händels beroemdste aria’s Lascia ch’io pianga (Laat mij in tranen mijn lot beklagen) beklaagt Almirena haar tragisch lot.

HÄNDEL RINALDO NUMMER 993

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.