Lennon-McCartney – Sgt. Pepper

John Lennon (1940 – 1980) en Paul McCartney (1942) vormden de spil van de Engelse popgroep The Beatles. Bijna alle nummers werden door het tweetal geschreven. Zij zijn de boeken ingegaan als het meest succesvolle componistenduo uit de geschiedenis van de lichte muziek. Voor het uiteengaan van de groep (1970) waren zij verantwoordelijk voor bijna 200 songs.

De langspeelplaat Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967 kan beschouwd worden als een van de belangrijkste albums uit de pophistorie. Het betreft tevens één van de eerste conceptalbums (de nummers zijn muzikaal en of tekstueel met elkaar verbonden). De LP valt op door experimenten uit verschillende muzieksoorten zoals de klassieke muziek, muziek uit India, rock-’n-roll, psychedelische muziek. Ook de platenhoes met meer dan 70 beroemdheden is spraakmakend. Zie hiervoor http://www.udiscovermusic.nl/stories/wie-zijn-al-die-mensen-op-de-sgt-pepper-hoes#IIZowOztFi9yebFv.97

De opnametechniek was fabuleus. De producer van het album is George Martin, ook wel de 5e Beatle genoemd. Het nummer Lucy in the Sky with Diamonds verwees naar het vermeende drugsgebruik van de groep (LSD). Teksten spreken over: krantenbericht – jeugdherinnering – sprookje – alledaagse gebeurtenissen e.a.

Meest geliefde songs zijn: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – Lucy in the Sky – With a little help from my friends – Lovely Rita – When I’m Sixty-Four – She’s leaving Home. En verder: Getting Better – Fixing a Hole – Being for the Benefit – Within You Without You – A Day in the Life.

LENNON-MCCARTNEY SGT.PEPPER NUMMER 823

Nota bene

In de beginjaren zestig traden de Beatles op in Hamburg. Ze reisden via Londen, Harwich, Hoek van Holland en Arnhem (waar John Lennon in muziekwinkel Bergmann een mondharmonica stal).

In 1966 beweert John Lennon tijdens een interview dat The Beatles populairder zijn dan Jezus Christus.