Weber – Der Freischütz

De opera Der Freischütz uit 1821 wordt het beste werk genoemd van de Duitse componist Carl von Weber (1786-1826). Het werk berust op een oude fabel over een duivel die jagers magische kogels verschaft, in ruil voor hun ziel.

Het verhaal van Der Freischütz: Op een jaarlijkse schietwedstrijd raakt de jonge jager Max vrijwel niets. Wanneer hij publiekelijk wordt uitgelachen, zoekt hij zijn heil bij Samiel, een afgezant van de duivel. Deze zal Max magische kogels verschaffen. Agatha, de mooie dochter van de populaire jager en houtvester Cuno, is verliefd op Max. Doch een huwelijk zit er niet in. Eerst zal Max zijn schietkunst moeten bewijzen. Tijdens een wedstrijd waarbij Max met de magische kogels schiet, laat de duivel de laatste kogel afbuigen op Agatha. De kogel mist zijn doel echter. Max bekent dat hij vals heeft gespeeld, maar alles wordt hem vergeven en Max krijgt Agatha als zijn bruid. De schietwedstrijden worden voortaan verboden.

Een populaire aria is Leise leise, fromme Weise. Terwijl het Jagerskoor eveneens tot de hoogtepunten gerekend kan worden.

Een andere bekende opera van Von Weber is Oberon. De ouverture Oberon wordt regelmatig als zelfstandig muziekstuk uitgevoerd. Weber schreef de luchtige, maar ook tere muziek van deze opera in 1826, zijn sterfjaar. Het verhaal behandelt de fabel over elfenkoning Oberon die zich afvraagt hoe het met de trouw van de mensheid gesteld is.

WEBER VON FREISCHUTZ NUMMER 413