Stamitz K – Klarinetconcert

Karl Stamitz (1745-1801) was de zoon van de beroemde componist en dirigent Johann Stamitz (1717-1757). Onder zijn leiding werd het orkest van Mannheim beroemd in heel Europa. De Mannheimers brachten verschillende vernieuwingen aan in het orkest die later door anderen zouden worden overgenomen. Allereerst waren daar de dynamische tekens van het uiterst zachte pianissimo tot het luide fortissimo. Ook het crescendo en decrescendo werd door de Mannheimers ingevoerd. De klavecimbel verdween om plaats te maken voor het hamerklavier.

De Mannheimers gaven tevens de instrumentengroepen een vaste plaats: houtblazers, koperblazers, strijkers en slagwerk. Een andere grote vernieuwing in het orkest was de nieuw ontwikkelde klarinet, die opgenomen werd in het orkest. De componist Mozart maakte dankbaar gebruik van de veranderingen die werden ingevoerd door de familie Stamitz.

De in Mannheim geboren Karl Stamitz was een groot promotor van de klarinet. Zowel in de kamermuziek als in zijn orkestwerken liet hij het instrument een grote rol spelen. Hij schreef zo’n twaalf klarinetconcerten en deed er van alles aan om het instrument verder solistisch te ontwikkelen. Zelf was Karl Stamitz actief als rondtrekkend vioolvirtuoos. Hij componeerde ongeveer tachtig symfonieën en vijftig concerten voor de meest uiteenlopende instrumenten.

Het eerste deel uit zijn Klarinetconcert 3 is luchtig van toon, sprankelend en muzikaal tot op het bot. In het tweede deel zit weinig dramatiek en doet daarom wat saai aan, doch het derde deel maakt weer veel goed. Heerlijke opgewekte klanken en een leuk vraag-en-antwoordspel tussen solist en orkest. Het moet voor elke klarinettist een uitdaging zijn om dit liefelijke concert te spelen.  Klarinetconcert 3 duurt ca 15 minuten.

STAMITZ K KLARINETCONCERT 3 NUMMER 414