Weber – Klarinetconcerten

Carl von Weber (1786-1826) was de zoon van een rondtrekkende theaterviolist. die er alles voor over had om van zijn zoon een wonderkind als Mozart te maken. Samen met zijn avontuurlijke vader beleefde de jonge Weber de meest hachelijke avonturen die hem zelfs achter de tralies deden belanden! Het is onbegrijpelijk dat het minne, brildragende mannetje – dat ook nog eens mank liep – zo veel succes had bij de vrouwen. Nadat hij zijn wilde haren kwijt was, ging Von Weber serieus aan zijn muziekcarrière werken. Hij had al het nodige muziekonderricht gehad van Michael Haydn, de broer van de beroemde componist Joseph Haydn. Als pianovirtuoos ondernam Von Weber een concertreis langs de grote Duitse steden. Het succes was groot, maar de verdiensten zeer gering.

In 1819 sloeg Von Weber toe als componist met het verschijnen van zijn later wereldberoemd geworden concertwals Aufforderung zum Tanz. Zijn meesterwerk werd echter de Duitstalige opera Der Freischütz. Tijdens een opvoering van dit werk in 1826 zakte Von Weber, die op de dirigeerbok stond, bewusteloos in elkaar. De volgende morgen overleed hij.

Behalve zijn opera’s Der Freischütz en Oberon en concertwals Aufforderung zum Tanz (Uitnodiging tot de dans) is Carl Maria von Weber bekend door zijn twee Klarinetconcerten in f mineur en in E uit 1811. Sprankelende concerten die hier en daar doen denken aan het sublieme klarinetconcert van zijn verre familielid Mozart. De inspiratiebron tot het componeren van een klarinetconcert kwam van Heinrich Bärmann, klarinettist van de hofkapel van koning Maximiliaan van Beieren. Het werd het Klarinetconcert 1 in f mineur. Het concert kent drie delen: allegro, adagio, allegretto. De koning was zeer enthousiast over het concert en vroeg om een tweede. Zo ontstond het Klarinetconcert 2 in Es. Voorts componeerde Von Weber een Concertino voor klarinet, een Concertino voor hoorn, twee Pianoconcerten en een Fagotconcert.

VON WEBER KLARINETCONCERTEN NUMMER 351