Vivaldi – Gloria

Kerkmuziek was de Italiaanse violist en componist Antonio Vivaldi (1678-1741) met de paplepel ingegoten. Zijn vader was musicus aan de San Marco basiliek in Venetië, een kerk waar veel aan muziek werd gedaan. Vivaldi zelf werd muziekleraar en componeerde hoofdzakelijk instrumentale werken, waaronder ruim vierhonderd soloconcerten voor de meest uiteenlopende instrumenten(combinaties). In 1703 werd hij tot priester gewijd, waardoor ook kerkelijke werken op zijn programma kwamen te staan.

Glorie zij God in de Hoge is het tweede van de vijf delen van de mis. Vivaldi schreef drie Gloria’s. Hij maakte er zelfstandig stukken van. Het Gloria in D (RV 589) is het bekendste. Het werd in 1715 geschreven. Deze prachtige, ingetogen compositie is te vergelijken met religieuze werken als Stabat Mater van Pergolesi, Miserere van Allegri en Ave Verum van Mozart. Het werk werd in verschillende films gebruikt. Het Gloria RV 588 is te vergelijken met het bekende Gloria RV 589 maar is minder bekend. Beide Gloria’s zijn in het zelfde jaar gecomponeerd. Gloria RV 590 is verloren gegaan.

Vivaldi’s Gloria in D RV 589 bestaat uit 13 delen. Tussen de koordelen worden solo’s gezongen door sopraan en alt. De openingsmuziek klinkt als een fanfare zoals het Gloria uit de Hohe Messe van zijn tijdgenoot Johann Sebastian Bach (1685 – 1750), die overigens een groot bewonderaar van Vivaldi was. Na de openingsfanfare zingt het koor een opgewekt Gloria in Excelsis Deo. Evenzo mooi is het tweede koor Et in terra pax hominibus. Hierna volgt de aria Laudamus voor sopraan en alt. Even later, ingeleid door een hobo, zingt de sopraan de prachtige aria Domine Deus. En tenslotte de indrukwekkende samenzang tussen tussen altsolo en koor: Domine Deus, Agnus Dei

VIVALDI GLORIA NUMMER024

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

https://www.youtube.com/watch?v=XQx2TWgxX14

Nota bene

Vivaldi is de geschiedenis ingegaan als componist van concerten. Zijn Vierjaargetijden, eigenlijk een cyclus van vier concertjes: Lente – Zomer _ Winter – Herfst, is een van de meest uitgevoerde werken in de klassieke muziek.

Niet veel mensen weten dat Vivaldi ook een uitstekend operacomponist was. Een tijdgenoot prees hem met de woorden: Hij componeerde voor zangers alsof hun keel de hals van een viool was.

De componist zelf werd zijn hele leven geteisterd door asma.

Behalve componist was hij ook ingewijd als priester. Vanwege zijn rode haardos was een bijnaam snel gevonden: De rode priester.