Sibelius – Strijkkwartet

Jean Sibelius (1865 – 1957) wordt beschouwd als de belangrijkste componist van Finland. Van huis uit was hij violist. Hij schreef meesterwerken als het Vioolconcert, Finlandia, 7 symfonieën e.v.a. In de lijst met zijn beste composities komt het Strijkkwartet er meestal bekaaid van af. 

Toen Sibelius aan het begin van de twintigste eeuw met een eigen orkest door Europa op tournee ging en zijn werken liet horen werd hij een internationaal geliefd componist. Haast vanzelfsprekend werd Finlandia (1900) zijn visitekaartje, de titel wees naar de precaire politieke toestand met Rusland. Menigeen beschouwde de compositie als de nationale hymne van Finland.

In  de periode 1900 -1909 schreef Sibelius het vijfdelige Strijkkwartet in d mineur met de bijnaam Intimate Voices. Als student schreef hij van 1885 tot 1890 nog een drietal strijkkwartetten. Het Strijkkwartet in d mineur zou zijn beroemdste werk in dit genre worden. Orkestwerken, aldus de componist, gingen hem beter af. Dit had ook alles te maken dat hij voor het symfonieorkest veel beter het Finse nationale epos kon verklanken. Het Strijkkwartet Inimate Voices werd daarentegen wel gunstig ontvangen: een schatkamer vol onverwachte verrassingen… van grote schoonheid… Doch andere persberichten waren: het is geen compositie voor het grote publiek, daar is het te excentriek voor…

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

SIBELIUS STRIJKKWARTET NUMMER 954