Ravel – Ma Mère l’Oye

De Fransman Maurice Ravel (1875 – 1937) werd geboren in een plaatsje dicht bij de Spaanse grens. Zijn ouders verhuisden in zijn geboortejaar naar Parijs. Als zevenjarig kind kreeg hij zijn eerste pianolessen. Hij was veertien toen hij werd toegelaten tot het conservatorium. Hij zou later samen met zijn oudere collega Claude Debussy de belangrijkste componist van het Franse impressionisme worden.

Maurice Ravel componeerde in 1908 de pianosuite vierhandig Ma Mère l’Oye (Moeder de gans). Hij schreef het werk voor twee jonge kinderen van vrienden. Ravel zelf had geen kinderen, hij is nooit getrouwd geweest. Ravel zou in zijn componistenloopbaan wel meer sprookjesachtige werken componeren, zoals bijvoorbeeld L’enfant et les sortilèles (Het kind en de betoveringen). Ravel woonde in een sprookjesachtig huis met een rijke verzameling mechanisch speelgoed.

In 1910 werd het pianowerk Ma Mère l’Oye voor het eerst opgevoerd in Parijs. Twee jaar later bewerkte Ravel het voor orkest als balletmuziek. Ravel was een meester in de instrumentatiekunst, luister maar eens naar zijn bewerking van de Schilderijententoonstelling van zijn collega componist Modest Moessorgski (1839 – 1881). Ma Mère l’Oye duurt ongeveer 20 minuten, waarvan het eerste deel nog geen 2 minuten.

De vijf delen zijn: La pavane de la belle au bois dormant. (Uit Doornroosje) – Petit Poucet. (Klein duimpje) – Laideronnette, Impératrice des -Pagodes (Keizerin van Pagodes) – Les Entretiens de la Belle et de la Bête (Uit Belle en het beest) – Le jardin féerique (De sprookjesachtige tuin)

RAVEL MA MÈRE L’OYE NUMMER 709

Nota bene

15 RAVEL 80 F

‘Frankrijk is geen echt muziekland. Het is het land van literatuur, filosofie en schilderkunst.’ Wie zei dat ook alweer?’

De schrijver van het boek Moeder de Gans (Ma Mêre l’Oye) is Charles Perrault. Deze Franse sprookjesschrijver leefde van 1628 tot 1703. Perrault, een rijke intellectuele ambtenaar begon zijn schrijverscarrière op latere leeftijd. Zijn eigenlijke beroep was rechter.

Het sprookjesboek dat in 1679 verscheen herbergt de volgende titels: Roodkapje, Klein Duimpje, Assepoester, De gelaarsde kat, Blauwbaard, en de Schone Slaapster ook wel Doornroosje genoemd.