Sullivan – Mikado

Arthur Sullivan (1842 – 1900) was een Engelse componist die onomstotelijk verbonden is met toneelschrijver en librettist Sir William Gilbert (1836 – 1911). Samen waren zij goed voor veertien komische opera’ s, werken die ook wel omschreven worden als operettes. Drie van deze Engelstalige opera’s zijn H.M.S. Pinafore (1878) – The Pirates of Penzance (1880) en Mikado (1885). Zowel in de theaters van Londen als Broadway in New York trokken de werken gigantische aantallen toeschouwers.

Vanaf zijn veertiende studeerde Arthur Sullivan aan de Royal Academy of Music in Londen. Twee jaar later werd hij ingeschreven aan het conservatorium van Leipzig. (Het beroemde conservatorium van Mendelssohn en Schumann). Na terugkeer in Engeland oogstte hij succes met toneelmuziek bij The Tempest van Shakespeare. Zijn naam was gemaakt!

William Gilbert werd in Londen geboren als zoon van een chirurg die tevens schrijver was en waarvoor zoon William illustraties maakte. Humor en chaos werd de drijfveer voor de gedichten, verhalen, toneelstukken en libretto’s van Gilbert. Chaos en absurditeit waren de ingrediënten voor zijn verhaallijnen.

De in Ierland geboren popzanger Gilbert O’Sullivan, werkelijke naam Raymond O’Sullivan, ontleende zijn artiestennaam aan het duo Gilbert en Sullivan.

Het knotsgekke verhaal van de opera Mikado speelt zich af in het Japan van de 15e eeuw. Mikado, de Japanse keizer heeft een verbod op de flirt ingesteld. Wie met flirten wordt betrapt zal dit moeten bekopen met de dood, een bloedige dood. Want wie flirt wordt het hoofd afgehakt. Omdat er veel slachtoffers vallen verzint men een list. Er wordt een beul aangesteld die zelf veroordeeld is en daarom zichzelf zou moeten onthoofden… (Het verhaal neemt de Engelse samenleving en politiek op de hak.)

SULLIVAN MIKADO NUMMER 710