Tsjaikovski – Souvenir de Florence

De Rus Peter Tsjaikovski (1840 – 1893) schreef behalve drie Strijkkwartetten een Strijksextet in d mineur opus 70 met de bijnaam Souvenir de Florence (1890) voor 2 violen, 2 altviolen en 2 cello’s. Tevens schreef de componist een inmiddels veel beluisterd Pianotrio. Het was zijn weldoenster Nadesjna von Meck die hem aanspoorde om vooral kamermuziek te schrijven.

Tijdens zijn verblijf in Italië in 1890, werkte hij vooral aan zijn opera Schoppenvrouw (zie nummer 749). Tussendoor schreef de romantische Tsjaikovski het bovengenoemde Strijksextet. Hij liet zich hierbij inspireren door het zonnige Italië, de indrukken van de stad Florence, zijn thuisland Rusland, maar tevens kon de muziek van zijn idool Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) hem niet loslaten. Het resultaat van dit alles was lichtvoetigheid en meeslepende melodieën. Later zou de componist het sextet overschrijven voor strijkorkest.

De première was in het najaar van 1892 in Sint-Petersburg. De vier delen: Allegro con spirito – Adagio cantabile – Allegretto – Allegro con brio.

In 2017 verscheen de roman Kolja van Arthur Japin met als hoofdrolspelers de broers Pjotr en Modest Tsjaikovski

TSJAIKOVSKI SOUVENIR DE FLORENCE NUMMER 666