Weber – Oberon

Als zoon van een Duitse musicus met een eigen operagezelschap reisde Carl Maria von Weber (1786 – 1826) als kind door Europa. Reeds op 17 jarige leeftijd werd hij benoemd tot kapelmeester in het theater van Bratislava. Von Weber is de muziekhistorie ingegaan als componist van de opera’s Der Freischütz, Euryante en Oberon. Om zijn werken aan de man te brengen reisde hij later zelf eveneens de halve wereld rond. Behalve genoemde opera’s componeerde Von Weber 2 klarinetconcerten, en het bekende pianostuk Aufforderung zum Tanz dat later werd herschreven voor symfonieorkest.

De opera Oberon uit 1826 zal altijd wel in de schaduw blijven staan van Der Freischütz, maar verdient toch zeker vermelding. Tegen de wil van zijn arts reisde de zieke Von Weber naar Londen om daar aan zijn nieuwe project Oberon te werken. Financiën waren een belangrijke drijfveer voor de componist. Twee maanden na de première overleed Von Weber in Londen.

De sprookjesachtige opera Oberon heeft kenmerken van de Midzomernachtsdroom van Shakespeare. De kern van het verhaal is dat Oberon, de elfenkoningin (tenor) en zijn echtgenote koningin Titania onenigheid hebben over trouw en ontrouw in de liefde. Ze besluiten de mensenwereld in te schakelen voor adviezen.

Geliefde momenten: Oceaan-aria van Titania en het lied van de zeemeerminnen O wie wogt es. Het hoogtepunt van de opera is de Ouverture. Deze wordt vaak uitgevoerd als zelfstandig concertstuk.

WEBER OBERON NUMMER 716